De VoorleesExpress helpt kinderen bij hun taalontwikkeling

Sommige kinderen kunnen wat extra hulp gebruiken bij hun taalontwikkeling, bijvoorbeeld omdat hun ouders de Nederlandse taal niet goed machtig zijn. Voor deze kinderen is er de VoorleesExpress. Scholen, kinderopvangcentra, logopediepraktijken kunnen gezinnen aanmelden en Bibliotheek Hoeksche Waard zorgt dat vrijwilligers die willen voorlezen aan de kinderen gekoppeld worden. Deze vrijwilligers krijgen een training van de bibliotheek voordat ze aan hun voorleessessies beginnen. Voorgelezen worden is leuk en leerzaam en kan een groot verschil maken voor een kind. We spreken met Didi Walsh, een enthousiaste vrijwilliger.

Wat is de VoorleesExpress?

De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen die moeite hebben met taal extra aandacht krijgen. Vrijwilligers hebben twintig sessies met een gezin. Je ontmoet elkaar thuis, ziet elkaar online of op een openbare plek. Samen met de ouders ga je lekker aan de slag met taal en (voor)lezen.

Lees je alleen digitaal voor, of ga je ook bij het gezin op bezoek?

In verband met de huidige coronamaatregelen lees ik op dit moment alleen digitaal voor.

Lees je alleen voor, of doe je ook andere dingen met de kinderen?

Naast dat ik voorlees doe ik ook allerlei taalspelletjes en sluiten wij de sessies altijd af door samen te dansen. Naomi, mijn voorleeskindje, mag dan een liedje kiezen, meestal iets van K3.

Wie is/zijn de kinderen aan wie je voorleest? Hoe oud is hij/zij/zijn ze?

Ik lees voor aan Naomi, zij is vijf jaar oud.

Hoe kies je de boeken uit waaruit je voorleest? Mag je die zelf kiezen, of worden die voor jou gekozen, of kiezen de ouders die uit?

Ik kies eigenlijk altijd samen met Naomi een boek uit waar ik uit voorlees. Door alle coronamaatregelen doe ik dit meestal via de Online Bibliotheek. Ik maak dan een selectie van de boeken die daar beschikbaar zijn en vraag dan aan Naomi uit welk boek zij graag voorgelezen wil worden. Meestal is het een boekje van Peppa Pig. Naast dat ik het verhaaltje voorlees stel ik haar ook vragen over het verhaal. Zo vraag ik haar bijvoorbeeld naar de verschillende kleuren, de soorten dieren die voorkomen of het aantal voorwerpen in het verhaal. Ik vraag haar bijvoorbeeld hoe veel kopjes er op het tafeltje staan in de illustratie en welke kleur de kopjes hebben.

Hoe lang doe je dit al?

Sinds augustus 2020 ben ik voorleesvrijwilliger bij de VoorleesExpress.

Wat vind je er zo leuk aan?

Zie mijn antwoord bij de volgende vraag: ik vind het ontzettend leuk, leerzaam en dankbaar om te doen. Mijn voorleeskindje is ontzettend lief en enthousiast en iedere week hebben wij de grootste lol samen!

Wil je verder nog iets kwijt?

Op mijn persoonlijke LinkedIn-pagina had ik het volgende gepost:  “Geluk is samen lezen!

Iedere maandagavond heb ik de grootste lol met mijn voorleeskindje. Samen lezen en spelen met taal. Leuk, leerzaam en dankbaar om te doen. Stichting VoorleesExpress zorgt dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Een uurtje voorlezen geeft zoveel plezier.

Lijkt het jou ook leuk? Meld je aan als vrijwilliger!” 

Ik denk dat dit mooi samenvat wat ik van mijn vrijwilligerswerk bij Bibliotheek Hoeksche Waard vind.  

Vragen over de VoorleesExpress? Mail naar voorleesexpress@debhw.nl