Vrijwilligers gezocht voor het knotten van wilgen

Zoals elk jaar zijn de vrijwillige knotters van de vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL) vanaf eind oktober weer bezig met het knotten van zo´n 2000 wilgen op heel veel plekken in de Hoeksche Waard. Deze klus moet geklaard zijn vóór aanvang van de lente, want dan gaan de bomen weer uitlopen en de vogels broeden.
De knotters zijn nu ruim halverwege het seizoen, maar net als vorig jaar is het te verwachten – na een kortstondige opleving van Koning Winter- dat de lente zich weer vroeg meldt en de knotters eerder moeten stoppen dan normaal. Dit kan betekenen dat een aantal wilgen niet kan worden geknot en moet wachten tot volgend jaar. Dat is niet zo heel erg, maar als het even kan probeert HWL achterstand te vermijden.
Omdat de wilgen gewoon doorgroeien, waardoor het hout zwaarder wordt, wat ook zwaarder zaagwerk betekent. Door de zwaardere takken neemt de kans toe op het omvallen of scheuren van de boom bij een zware storm. Voor de maanden februari en maart kan HWL daarom nog wel wat extra knotters gebruiken op diverse plaatsen. Het is gezond werk dat garant staat voor voldoende lichaamsbeweging. Ook nog eens in de buitenlucht langs kreken, dijken of in grienden op de mooiste plekjes in de Hoeksche Waard.
Bovendien eenvoudig en afwisselend werk, want er kan gezaagd worden, gesnoeid en gesjouwd. En natuurlijk heel sociaal, want je werkt altijd in een klein of groter ploegje.
Dit uiteraard met inachtneming van de Corona beperkingen. Als vrijwilliger is er keuze uit meerdere knotploegen die op verschillende vaste dagen werken, doorgaans van 9.00 – 12.30 uur. Interesse? Neem dan contact op met Flip Scherbeijn, coördinator boombeheer van HWL, tel. 06-22233315.