Hoe energiezuinig zijn woningen in Hoeksche Waard?

Woningen in Hoeksche Waard hebben een gemiddeld energieverbruik, dat blijkt uit onderzoek van energielabelprijzen.nl dat de gegevens van Klimaatmonitor Nederland analyseerde. Op dit moment heeft 44,0% van de woningen een geldig energielabel. Daarvan beschikt 70,0% over een “groen” label (A, B of C). Dat is redelijk gelijk aan het landelijke gemiddelde van 70%.

70,0% van de huizen in Hoeksche Waard heeft een groen energielabel

Op dit moment heeft 70,0% van de woningen in Hoeksche Waard een groen energielabel. Dat betekent dat deze woningen beschikken over een label A, B of C. Deze woningen hebben een redelijk tot zeer laag energieverbruik dankzij een zuinige HR-ketel, goede isolatie en eventueel zonnepanelen. Landelijk gezien heeft 70% van de woningen een groen energielabel. Hiermee scoort Hoeksche Waard gemiddeld ten opzichte van de rest van Nederland.

3.783 woningen (22,9%) hebben zelfs het meest zuinige energielabel A, landelijk is dat 24%. Het meest voorkomende energielabel in Hoeksche Waard is label C. 642 woningen (4%) hebben het meest onzuinige energielabel G, landelijk gezien is dat 4%.

Hoe zijn de energielabels verdeeld in deze gemeente?

  • 3.783 woningen (22,9%) hebben energielabel A: zeer laag energieverbruik
  • 2.794 woningen (16,9%) hebben energielabel B: laag energieverbruik
  • 4.995 woningen (30,2%) hebben energielabel C: redelijk laag energieverbruik
  • 2.361 woningen (14,3%) hebben energielabel D: gemiddeld energieverbruik
  • 1.242 woningen (7,5%) hebben energielabel E: redelijk hoog energieverbruik
  • 704 woningen (4,3%) hebben energielabel F: hoog laag energieverbruik
  • 642 woningen (4%) hebben energielabel G: zeer laag energieverbruik

Wat is het energielabel?

Vanaf 2008 is het definitief energielabel verplicht bij oplevering, verkoop of verhuur van een woning. Per 1 januari 2021 is de methode waarop het energielabel bepaald wordt gewijzigd. Dit houdt in dat woningeigenaren vanaf dit jaar een afspraak moeten maken met een energieadviseur. Deze deskundige komt thuis langs, neemt de woning op en berekent hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning en hoeveel van deze energie uit duurzame bronnen komt. Vervolgens wordt het energielabel vastgesteld en definitief geregistreerd. Het energielabel is 10 jaar geldig vanaf de registratiedatum.

meer info: www.energielabelprijzen.nl