Ook baasjes in ‘s-Gravendeel onderschatten het nut van tandenpoetsen

Tandenpoetsen bij je hond of kat? Grote onzin aldus 30% van de huisdiereigenaren van honden en katten. Ook in ‘s-Gravendeel vindt meer dan de helft van de baasjes het te veel gedoe. Terwijl een slecht gebit de nummer 1-ziekte is bij honden en katten. Esther Soeteman, tandheelkundig dierenarts bij Dierenziekenhuis Drechtstreek: “Kennis ontbreekt duidelijk nog want bijna 60% weet niet dat een slecht gebit bij honden en katten de meest voorkomende ziekte is. We zien dan ook veel huisdieren met klachten zoals bloedend tandvlees of een stinkende bek.” Zo blijkt uit recent onderzoek naar gebitsverzorging van huisdieren onder ruim 1.100 huisdiereigenaren in opdracht van AniCura, uitgevoerd door het Nationaal Huisdierpanel.

Ook in ‘s-Gravendeel is het tandenpoetsen van huisdieren nog geen gewoonte. Daarom vraagt Dierenziekenhuis Drechtstreek hier in februari aandacht voor tijdens de Maand van het Gebit.

Dagelijks poetsen bij dieren net zo belangrijk als bij mensen

Net als bij mensen veroorzaakt tandplak de meest voorkomende gebitsproblemen bij huisdieren. Tandplak bestaat voor bijna 100% uit bacteriën. Als dat niet wordt verwijderd, ontwikkelt er tandsteen en kan het tandvlees ontstoken raken. Het tandvlees zwelt op, kleurt rood en zal gemakkelijk gaan bloeden. Tijdens het eten kunnen er vervolgens bacteriën in het bloed terechtkomen met ontstekingen in het lichaam als gevolg. “We krijgen hier veel huisdieren binnen met gebitsproblemen. Dat zorgt voor veel ongemak en pijn”, zegt Esther Soeteman. Gebitsproblemen worden vaak heel laat ontdekt en het leidt in sommige gevallen zelfs tot ziekte”, aldus Soeteman.

Waarom poetsen baasjes dan niet?

Ons eigen gebit poetsen we dagelijks en is helemaal ingesleten in ons leven. Waarom lukt het dan niet bij onze huisdieren? Een reden voor twijfel over het tandenpoetsen is omdat men denkt dat het dier zal tegenstribbelen (47%). En baasjes die het helemaal niet doen zijn er zeker van dat het dier het toch niet toelaat (34%). Positief is wel dat van de hondenbaasjes, die dagelijks poetsen, bijna 80% het heel makkelijk vindt om te doen 61% van de kattenbezitters ook.

Goede voorlichting is nodig

Dat dagelijks tandenpoetsen een must is voor je huisdier zou al direct bekend moeten zijn. Esther Soeteman: “Nu starten de baasjes pas in een laat stadium met poetsen, vaak na een gebitsbehandeling. Vanuit onze kliniek besteden we er veel aandacht aan. Toch merken we dat mensen het lastig vinden om ook echt te gaan poetsen. De maand februari is daarom uitgeroepen tot Maand van het Gebit om extra aandacht te vragen voor het belang van poetsen. Normaal zouden we iedereen uitnodigen bij onze kliniek in voor een gratis gebitscheck maar door de coronacrisis is dat nu niet mogelijk. Daarom sporen we de huisdierbezitters aan om het zelf thuis te doen. Hiervoor bieden we verschillende tools zoals instructievideo’s en artikelen.”