Mondkapjes in boom

Een veel gehoorde klacht van de laatste tijd, is de overal zwervende mondkapjes. Een actieve burger uit Oud-Beijerland trok het zich aan en heeft daarom een ‘kunstproject’ gelanceerd in het centrum van Oud-Beijerland; een mondkapjesboom.
Sander Viergever, de initiatiefnemer, is van mening dat de geldende mondkapjesplicht in ons land meer leed berokkent, dan dat het leed voorkomt.

In de afgelopen weken heeft hij in zijn omgeving tientallen mondkapjes op geraapt. Op zondag 10 januari jl heeft hij de boom in het centrum opgetuigd. Omdat de natuur hem lief is, vertelt hij dat hij alle mondkapjes met een dubbele knoop aan een slinger geregen heeft, zodat de mondkapje door de wind niet in het water zou kunnen vallen. Vanwege het protestkarakter heeft hij de boom voorzien van verschillende slogans, doelend op wetenschappelijke onderzoeken verricht door universiteiten, of door uitspraken door Hugo de Jonge of andere politici.

De vraag vanuit de overheid om mondkapjes te dragen heeft volgens de actievoerder weinig effect op de verspreiding, maar heeft het slechts een symbolische waarde. “Ook Hugo de Jonge heeft dit geuit. Verder hebben artsen en immunologen gezegd dat een mondkapje dragen gezondheidsschade kan veroorzaken”, zo laat hij weten. “Onderzoekers schatten dat er wereldwijd elke maand maar liefst 129 miljard mondkapjes worden gebruikt. Helaas komen veel van deze maskers in de natuur terecht.” Sander vraagt soms aan anderen wat zij van de mondkapjesplicht vinden. Wat hem daarbij opvalt, is dat mensen soms ook geen mondkapje willen dragen, maar geven ze aan er toch een te dragen, om geen “gezeur te krijgen”. Sander vervolgt: “en dat terwijl diverse onderzoeken al hebben aangetoond dat het niet effectief is tegen verspreiding, wil ik middels deze boom aandacht vragen voor de gevolgen voor de natuur, maar ook voor de persoonlijke gezondheid’.