Fotoboek ‘Als Koning Winter regeert’ geeft indringend beeld van barre winters

Het fotoboek ‘Als Koning Winter regeert’ geeft een mooi beeld van de twee gezichten van een strenge en extreme winter. Enerzijds een soms sprookjesachtig ‘winter wonderland’, anderzijds veel problemen voor mens en dier. Zeker in vroeger tijden leverde een strenge winter heel veel problemen op. En het is maar de vraag of wij in onze moderne tijd in alle opzichten beter bestand zijn tegen winters, zoals bijvoorbeeld die van 1929 of 1963?

Auteur Arie Pieters stelde eerder al twee winterse fotoboekjes samen. ‘De Beer en Koning Winter’, waarin een hoofdrol was weggelegd voor de legendarische stoomsleper annex ijsbreker ‘Siberië’ en ‘De vergeten winter’, waarin specifiek wordt ‘ingezoomd’ op de winter van 1929. Van deze barre winter zijn maar weinig bewegende beelden, vandaar dat hij door meteorologen ook wel ‘de vergeten winter’ wordt genoemd. In ‘Als Koning Winter regeert’ kijken we echter veel breder naar strenge winters uit soms lang vervlogen tijden. Wij reizen zelfs terug in de tijd naar 1888. Een tijd waarin mensen de overlast van een sneeuwstorm nog moesten opruimen met een schop en handsneeuwschuiver en sneeuwschuivers voortgetrokken door paarden. Een tijd ook dat mensen al heel blij waren dat men het thuis een beetje warm kon stoken. We doen met recent opgedoken ‘nieuwe’ foto’s ook weer ‘de vergeten winter’ van 1929 aan en er komen beelden voorbij van de konvooien ijsbrekers in verschillende Nederlandse rivieren, maar ook van ijsbrekende giganten in Rusland en Finland.

Blizzards en sneeuwstormen

In dit boek kijken we echter ook naar extreme winters, die plaatvonden na de Tweede Wereldoorlog. Zo zien we dat ondermeer in 1949 delen van de Verenigde Staten getroffen werden door wat men daar nog steeds noemt; ‘The Storm of the Century’. Twee jaar eerder kreeg ook Europa te maken met enorme sneeuwval en raakte vrijwel heel Engeland ingesneeuwd. Tijdens die winter van 1947 sprong overigens een bizar weerfeit in het oog. Enkele dagen voordat die winter echt los zou barsten was begin januari de temperatuur nog opgelopen tot ruim 14 graden. Inderdaad, extreem weer is niet alleen iets van onze tijd. En natuurlijk komen in dit boek ook nog beelden voorbij van de legendarische winter van 1963. Het boek bevat historische foto’s uit Nederland, Europa, Canada en de Verenigde Staten. En ook uit de regio waar de schrijver zelf woonachtig is; de Hoeksche Waard. Ondermeer ‘s-Gravendeel, Schenkeldijk en buurgemeenten Dordrecht en Zwijndrecht zijn te zien in ‘Als Koning Winter regeert’.


‘Als Koning Winter regeert’ (119 pagina’s, ISBN: 9789403617404) is gepubliceerd via het self publishingplatform Mijnbestseller.nl Het boek is onder andere online te koop bij www.mijnbestseller.nl. Prijs: €14,75. Het is ook verkrijgbaar via de boekhandel en Geschiedenis-winkel.nl