Collecteweek Hersenstichting door lockdown voor eerste keer volledig digitaal

Dit jaar vindt de jaarlijkse collecteweek van de Hersenstichting
(1 t/m 6 februari) voor het eerst geheel online plaats door de coronapandemie. Waar normaal gesproken 19.000 collectanten de straat op gaan om te collecteren voor de 4 miljoen Nederlanders met een hersenaandoening, zal naar verwachting slechts een klein deel daarvan nu online collecteren. Dit heeft als gevolg dat de collecteopbrengsten waarschijnlijk met zo’n 60 procent zullen dalen. Inkomsten die hard nodig zijn voor hersenonderzoek om hersenaandoeningen beter te behandelen en in de toekomst te voorkomen.

 
“Door de coronapandemie is het dit jaar schakelen voor veel stichtingen en hun collectanten, de focus komt te liggen op de online collecte in plaats van de offline collecte”, zegt Merel Heimens Visser, directeur-bestuurder van de Hersenstichting. “De gezondheid van onze collectanten en gevers aan de deur staat voor ons als gezondheidsfonds voorop en daarom hebben we besloten om de collecteweek volledig online te houden. Qua inkomsten baart ons dit zeker zorgen. Normaal wordt er zo’n 1,5 miljoen euro opgehaald met de huis-aan-huis collecte en naar alle waarschijnlijkheid daalt dit bedrag met zo’n 60 procent. Dit is enorm veel geld. Geld dat we hard nodig hebben om te voorkomen dat hersenaandoeningen de grootste ziekte van Nederland worden.”
 
Aantal Nederlanders met een hersenaandoening blijft stijgen
Terwijl de collectedonaties naar verwachting dit jaar achterblijven neemt de noodzaak naar hersenonderzoek toe. Uit eerdere gegevens van het RIVM is geconcludeerd dat het aantal Nederlanders dat een beroerte krijgt, lijdt aan dementie of de ziekte van Parkinson tot 2040 explosief zal stijgen ten opzichte van 2015. Uit de cijfers blijkt dat het aantal patiënten dat in 2040 een beroerte heeft gehad met 54 procent stijgt, het aantal dementiepatiënten met 115 procent en het aantal mensen met de ziekte van Parkinson met 71 procent. Deze stijging heeft een enorme impact op de samenleving, en dan zijn de gevolgen van het COVID-19 virus op de hersenen nog niet meegerekend.
 
Recent onderzoek toont namelijk aan dat het coronavirus tijdens én na de infectie op verschillende manieren ernstige schade kan toebrengen aan de hersenen. Schade die direct en op langere termijn negatieve gevolgen kan hebben. Veel patiënten houden er blijvende cognitieve klachten aan over, zoals minder aandacht en concentratie, problemen met herinneren en met plannen.
  “Mijn vriend is door corona altijd moe”, zegt Lieke Popelier, online collectant van de Hersenstichting. “Halve dagen werken, doodmoe op de bank, tijdens sporten niet kunnen presteren zoals je altijd deed, als eerste naar huis en te moe om een ziek familielid te ondersteunen. Corona maakt meer kapot dan je zou denken, ook bij een jonge fitte man van 28 jaar. Ik collecteer online voor mijn vriend die na corona moe en overprikkeld is.”‘Ik collecteer voor’
De collecteweek van de Hersenstichting ‘ik collecteer voor’ vindt online plaats van 1 t/m 6 februari 2021. Iedereen kan nu met twee klikken een online collectant worden en vertellen voor wie ze collecteren.
Veel mensen collecteren voor familie, vrienden en/of collega’s met een hersenaandoening. Al meer dan 1600 mensen hebben een online collectebus geopend en hun verhaal gedeeld. Op deze manier hoopt Hersenstichting, ondanks minder collectanten, toch veel mensen te bereiken. Met de opbrengst van de online collecteweek kan Hersenstichting investeren in onderzoek, voorlichting en betere patiëntenzorg.
 
Een online collectebus is aan te maken via: https://hersenstichting.digicollect.nl. Over de Hersenstichting
1 op de 4 mensen heeft een hersenaandoening. Hersenaandoeningen zijn helaas hard op weg de grootste ziekte van Nederland te worden. Dit moet stoppen. Want een hersenaandoening zet je leven op z’n kop. En vroeg of laat raakt het ons allemaal. Daarom zet de Hersenstichting alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. Nu en in de toekomst. We zetten niet in op één aandoening, maar investeren breed in baanbrekende oplossingen die hersenaandoeningen helpen voorkomen, afremmen, of genezen. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting en zetten we ons in voor betere patiëntenzorg, revalidatie en participatie.
Meer informatie: www.hersenstichting.nl.