Nachtafsluitingen Haringvlietbrug uitgesteld

In het weekeinde van 6 november zijn er werkzaamheden aan de Haringvlietbrug geweest. Hierbij zijn klemmen geplaatst onder het wegdek. De afronding van deze werkzaamheden was gepland in het weekeinde van 13 november. Dit is echter uitgevallen als gevolg van de weersom­stan­digheden.

Om de werkzaamheden nog voor het einde van het jaar uit te voeren waren dit jaar nog een aantal nachtafsluitingen gepland. Rijkswaterstaat heeft in overleg met de aannemer echter recent besloten om de methode voor het aanbrengen van de klemmen nog een keer te bekijken. De werkzaamheden verschuiven hierdoor naar volgend jaar.

De dit jaar nog geplande nachtafsluitingen vervallen.

De volgende nachtafsluitingen vervallen:

·         van woensdag 16 december 22.00 tot donderdag 17 december 05.00 uur

·         van donderdag 17 december 22.00 uur tot vrijdag 18 december 05.00 uur

·         van maandag 21 december 22.00 uur tot dinsdag 22 december 05.00 uur

·         van dinsdag 22 december 22.00 uur tot woensdag 23 december 05.00 uur

Werkzaamheden

Het aluminium rijdek van de brug zit met zogenaamde veerklemmen stevig vast aan de beweegbare klep van de brug. Deze klemmen worden zwaar belast door het vele verkeer dat over de brug rijdt en zijn toe aan vervanging. Aannemer Volker Engineering Structures (VES) kan de meeste klemmen vervangen zonder hinder voor het verkeer, maar voor een deel van de werkzaamheden moet de klep van de brug open staan en zijn afsluitingen nodig.  

Forse opgave

Rijkswaterstaat werkt de komende jaren aan vervanging en renovatie van de bestaande infrastructuur. Veel bruggen, viaducten, sluizen en tunnels stammen uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw en zijn aan groot onderhoud of vervanging toe. Het verkeer is sindsdien enorm toegenomen en vrachtwagens zijn zwaarder geworden. Door renovatie of vervanging werkt Rijkswaterstaat aan de infrastructuur voor de komende generatie(s). Daarbij wordt gebruik gemaakt van slimme en duurzame technieken. Rijkswaterstaat werkt bij deze onderhoudsopgave samen met bijvoorbeeld provincies, gemeenten en marktpartijen.

Vervanging van de klep van de Haringvlietbrug staat op dit moment gepland voor 2023. Tot aan renovatie houden we de brug extra in de gaten en voeren we regelmatig onderhoud uit.