Samenwerking waterschap Hollandse Delta en HVC verlengd

Waterschap Hollandse Delta werkt ook de komende jaren samen met energie- en grondstoffenbedrijf HVC om te komen tot een energieneutraal waterschap in 2030. Vandaag verlengen zij daarvoor een samenwerkingsovereenkomst.

De komende jaren werken HVC en het waterschap verder aan projecten die duurzame energie opwekken op locaties van waterschap Hollandse Delta. Heemraad Leo Stehouwer verantwoordelijk voor duurzaamheid en energie: “Samenwerking met HVC geeft ons mogelijkheden om gezamenlijk met HVC en de gemeenten de Regionale Energie Strategie (RES) in te vullen.”

Zonneparken

HVC heeft dit jaar zes zonneparken op rioolwaterzuiveringen van waterschap Hollandse Delta aangelegd. De zonneparken in Barendrecht, Goedereede, Middelharnis, Numansdorp, Oostvoorne en Zwijndrecht hebben in totaal bijna 19.000 zonnepanelen en wekken samen 7.300 MWh per jaar op. Dit is goed voor 2.100 huishoudens.

Windenergie

Na de zonneparken werken HVC en het waterschap nu gezamenlijk plannen uit voor windenergie op locaties van het waterschap. HVC en het waterschap onderzoeken onder andere de locaties aan de Brielse Maasdijk in Nissewaard en aan de Noordzeeboulevard in Westvoorne.

Aquathermie

Arjan ten Elshof, directeur Duurzame Energie van HVC: “Naast zonne- en windenergie kijken we naar aquathermie waarbij warmte uit water wordt gewonnen. Hiermee dragen we bij aan de verduurzaming van het waterschap en de regio.”

Op de foto: links Arjan ten Elshof (HVC) en rechts Leo Stehouwer (waterschap Hollandse Delta).