Ruim 70% van de schuurtjes en kelderboxen slecht beveiligd

In de afgelopen 8 maanden, toen veel meer mensen dan gewoonlijk thuis werkten, namen de inbraken in schuurtjes en kelderboxen flink toe. Volgens Coen Staal, voorzitter van de stichting Nationale Inbraakpreventie: “Dat is voor inbrekers een logische stap.
Ze zoeken altijd naar de zwakste schakel. Als veel mensen thuiswerken ligt een woonhuis minder voor de hand en dan proberen ze een schuurtje, berging of kelderbox, waar de mensen vaak minder zicht op hebben.” Slechts 30% van deze ruimten is beveiligd met goed deurbeslag (keurmerk SKG***, met cilindertrekbeveiliging),  en slechts  1 op de tien heeft een bijzetslot. Staal: “We merken in de praktijk bovendien dat het vaak teveel moeite schijnt te zijn om twee sloten te sluiten, dus het bijzetslot wordt meestal niet gebruikt. Jammer, want uit ons onderzoek blijkt dat de waarde van spullen in schuur of kelderbox soms oploopt tot wel €7.000; denk maar eens aan gereedschap en (elektrische) fietsen”.

Onvoldoende kennis
De voorzitter van de stichting zegt verder nog: “Maar al te vaak denken mensen ten onrechte dat een stevig slot wel voldoende zal zijn om een inbreker tegen te houden. Ons onderzoek*) geeft dan ook aan dat maar liefst de helft van de mensen denkt, dat de beveiliging van hun schuurtje of kelderbox wel goed is. Omdat dit bij 70% helaas niet het geval blijkt te zijn, hebben we op ons voorlichtingsplatform www.inbraakmislukt.nl heel veel informatie geplaatst: aldus Staal.

Voor tips en adviezen over betere beveiliging van berging of schuurtje, kun je op deze nuttige, merk-onafhankelijke website terecht. Wat ook handig is, is dat je door het ingeven van je postcode kan opvragen welke DHZ-zaken, bouwmarkten en ijzerwarenspeciaalzaken in je directe omgeving die beveiligings­producten verkopen en eventueel kunnen komen monteren.

Bewuster beveiligd
De afgelopen 5 jaar zijn de aantallen inbraken en inbraakpogingen met meer dan 50% gedaald, naar een niveau van onder de 40.000 per jaar. Dat houdt in dat er nog steeds elk uur 4 à 5 – al of niet succesvolle – inbraken worden gepleegd. Men is door de reclamecampagne van de overheid (met het zwaailichtje “ik blijf het toch zeggen hoor!”) en de voorlichting over te nemen maatregelen door onze stichting (www.inbraakmislukt.nl) wel steeds meer en betere maatregelen gaan nemen. Staal daarover: “Was 5 jaar geleden slechts 1 op de 5 voordeuren en achterdeuren goed beveiligd, nu gaat dat al richting 60-70%. Maar de schuurtjes en kelderboxen blijven daar dus sterk bij achter.”

Cilindertrekbeveiliging
Bij cilindertrekken schroeft de inbreker een stalen schroef in de cilinder (waar je je sleutel insteekt) en plaatst er een cilinder­trekker op, of een heel groot breekijzer. Daarmee wordt zoveel trekkracht via de schroef op de cilinder uitgeoefend, dat deze, op het zwakste stukje in het midden, afbreekt.

Veiligheidsbeslag met cilindertrekbeveiliging trekbeveiliging

Door nu beslag te plaatsen dat  is voorzien van een stalen plaatje over de cilinder – met slechts een gleuf voor de sleutel – kan de cilinder er niet meer uitgetrokken worden. De prijs van dit type beslag is ongeveer 60-80 euro.

Over de stichting Nationale Inbraak Preventie
De stichting Nationale Inbraak Preventie is een publiek-private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van goede inbraakpreventie, om daardoor bij te dragen aan het substantieel verlagen van het aantal inbra­ken en inbraakpogingen. Werd in 2012 bijna 92.000 keer ingebroken of een poging daartoe gedaan, in 2019 was dit gedaald tot onder de 40.000. De stichting organiseert tweemaal per jaar de Nationale Inbraakpreventie Weken, in mei/juni en november/ december. Partners in de stichting zijn de bedrijven Nemef, Ring  en Yale. Daarnaast werkt de stichting samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid en met het Verbond van Verzekeraars. Kijk voor meer informatie over o.a. inbraakmethoden en inbraakpreventie op www.inbraakmislukt.nl.

*)           onderzoek onder 554 huishoudens in juli 2020