Karttalent Luuk Taal maakt indruk als beste rookie

Nu het IAME Benelux-kampioenschap ten einde is gekomen, kan karter Luuk Taal trots terugkijken op een zeer succesvol verlopen titelstrijd. Het net negen jaar geworden talent uit Oud-Beijerland werd zondag derde in de eindstand van de zeer competitieve Mini Parilla-klasse en beste rookie bovendien! Je kunt dus spreken van een zeer fraai debuutseizoen.

“Ik ben er superblij mee”, zei Luuk op zijn eigen uitgelaten en enthousiaste wijze. “Ik had het tijdens de finale in mijn kart al een beetje zitten uitrekenen.” Want het was spannend in het rookiekampioenschap. Maar Luuk had genoeg aan de vijfde plaats in zijn laatste race van het kampioenschap en kon dan ook vol trots de rookietitel op zijn palmares bijschrijven én de derde plaats overall.

“Ik had het eigenlijk niet verwacht. Maar tijdens de eerste Benelux-wedstrijd in Genk werd ik tweede algemeen en eerste rookie. Ik dacht: als dit zo blijft doorgaan, dan denk ik dat het wel goed zal aflopen. Mariembourg ging daarna niet zo heel goed, maar ik werd er wel tweede rookie. Vandaag (zondag, red.) ging het best wel goed in de regen. Dat was ik een paar maanden lang kwijt geweest. Ik zat niet hoog genoeg in mijn kart. Nu hebben we de stoel wat hoger gezet en dat blijkt dus beter te zijn. Toen werd ik derde rookie en daarmee was ik rookie of the year!”

Luuk heeft gemerkt dat hij gedurende het seizoen is gegroeid als coureur. “Aan het begin van het jaar pakte ik de exit naar het rechte stuk nog niet zo heel goed. Dat ging van lieverlee beter en nu gaat die exit heel goed. Ook heb ik meer zelfvertrouwen gekregen.”

Dat was het afgelopen weekeinde wel duidelijk. Hoewel hij één van de allerjongste rijders in de klasse is, deed het talent van topteam WJS Racing in het zeer sterk bezette Benelux-kampioenschap consequent mee in de top tien. Luuk: “De trainingen gingen wel goed. We hebben niet echt veel aan de afstelling hoeven veranderen. In de kwalificatie was ik tiende. Ik had wel wat hoger verwacht, want ik reed in de trainingen de hele tijd op de zesde, zevende plek. Maar in de kwalificatie ging het dus niet zo goed. Ik weet niet waardoor dat kwam.”

Gelukkig was Luuk in de heats ouderwets snel. Hij rukte in de eerste heat op naar de vijfde plaats, maar na de race kreeg hij een tijdstraf opgelegd omdat hij tijdens de start buiten de corridor was geraakt. Het resulteerde erin dat hij uiteindelijk als achtste werd geklasseerd. Die pech had hij in de tweede heat gelukkig niet en reed hij op opnieuw naar de vijfde plaats. Deze keer mocht hij die plek dus wel houden.

In de finale begon Luuk vanaf de derde plaats. Het zou geen gemakkelijke race worden, want het regende volop op het technische circuit in Zuid-België. “De start ging ook niet zo heel goed”, zei Luuk. “Na de eerste bocht lag ik acht. Dat kwam omdat ik iets te veel naar binnen stuurde waardoor ik naar buiten gleed. Daarna heb ik een paar jongens ingehaald en ben ik toch nog als vijfde gefinisht. Zo werd ik derde rookie en eerste rookie in de eindstand.”

Luuk sloot zo zijn derde wedstrijdjaar op mooie wijze af. Het was voor de snelle Zuid-Hollander ondanks corona een druk seizoen waarin hij behalve het Benelux-kampioenschap ook meedeed aan de Euro Series, het NK en de clubkampioenschappen van Strijen en Venray. In de laatstgenoemde titelstrijd staat er officieel nog één race op de planning. Door corona is het evenwel niet zeker of die

doorgaat. Luuk staat er in ieder geval goed voor. Hij staat in de tussenstand eerste, met ruime voorsprong op de nummer twee. “Als ik dat kampioenschap win, ben ik Limburgs kampioen! We moeten even afwachten of die race doorgaat.”

Mocht dat niet zo zijn, wat gaat hij dan doen? “Heel de winter lekker trainen: boksen, fietsen en bij papa in de fitnesszaal trainen. Hopelijk wordt volgend jaar dan een nog beter jaar!”

Luuk bedankt zijn sponsoren, zijn vader en moeder en speciaal zijn school OSB De Klinker. “Ik ben veel weg naar het buitenland voor het racen en krijg veel medewerking van school. Ik doe mijn best en gelukkig haal ik ook goede cijfers.”

Luuk Taal wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Gulf Oil, Gulf Nederland, Kia De Beer, Steengoed Ontwikkelt, Interfilling, Calex Holland, Havecon, Enjoy Apartments, Schaften Trucks, IFQS, IMT, Das_Kaiserblick, Voorwinden Groep, Zegwaard en Gezonde Praktijken.