1 op 3 Nederlanders slaat zorg over vanwege prijskaartje


Jongeren kiezen vaker voor een lage premie dan voor een passende dekking                
Niet je gaatje laten vullen, omdat je je niet goed hebt verzekerd? 31% van de Nederlanders heeft weleens een bezoek aan een zorgverlener overgeslagen, omdat ze deze zorgkosten niet wilden of konden betalen. Vooral 18- tot 35-jarigen zeggen vaker zorg te missen vanwege het geld. Zij kiezen vaker voor een lage premie dan voor de best passende dekking en verzekeren zich minder vaak aanvullend. Daarnaast hebben zij niet genoeg kennis over verschillende dekkingen van de zorgverzekering, dat blijkt uit de jaarlijkse zorgkennisquiz van online consumentenadviseur Pricewise onder 2.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. 

Jongeren weten het minst over de zorgverzekering
Pricewise test sinds 2015 ieder jaar de zorgkennis van Nederland met vragen over onder andere de basisverzekering, eigen bijdrage, zorgkosten en vergoedingen. Nederlanders scoren dit jaar gemiddeld een 6.2, vorig jaar was dat nog een 4.9. Vooral jongeren scoren laag (5,8). Voor velen is het vooral onduidelijk wat de basisverzekering vergoedt en welke zorgkosten ten laste komen van het verplichte eigen risico. Deze onwetendheid leidt tot hoge onverwachte zorgkosten en het overslaan van zorg vanwege hoge kosten.  

Suzanne Löwik, expert zorgverzekeringen van Pricewise, ziet dat jongeren relatief vaak kiezen voor enkel een basisverzekering met een zo laag mogelijke zorgpremie. “Jongeren hebben de minste kennis over zorgverzekeringen en slaan vaker zorg over. Dit zou erop kunnen duiden dat jongeren niet goed weten hoe ze zich moeten verzekeren en omwille van de kosten dus zorg overslaan. Het missen van zorg kan uiteindelijk leiden tot nog hogere kosten in het daaropvolgende zorgjaar. Het is daarom belangrijk dat je je goed oriënteert op je zorgverzekering voor 2021, zodat je zelf geen hoge rekeningen hoeft te betalen.” 

Tandheelkunde wordt het meest overgeslagen
44% van de groep die aangeeft weleens zorg over te slaan, slaat vooral een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist over, gevolgd door fysiotherapie (38%), medicijnen (26%), chirurgische ingrepen (22%) en het kopen van medische hulpmiddelen (19%). Nederlanders die nooit zorg overslaan zijn acht van de tien keer aanvullend verzekerd. Löwik: “Een aanvullende verzekering lijkt  op het eerste gezicht een stuk duurder, maar uiteindelijk is het overslaan van zorg nóg duurder. Denk aan een simpele ontsteking in de kiezen die makkelijk te verhelpen is met een goedkope behandeling bij de tandarts. Behandel je deze ontsteking niet, dan kan hier later een wortelkanaalbehandeling voor nodig zijn. Je bent dan uiteindelijk nog duurder uit en hebt er lichamelijk waarschijnlijk veel meer last van. Die paar euro extra per maand kunnen het dus meer dan waard zijn.”