Vertraging verwerking 375 positieve uitslagen bij GGD Zuid-Holland Zuid door systeemfout

Sinds 14 oktober kan iedereen die bij de GGD getest is zijn/haar positieve uitslag online inzien. De meldingen worden ingelezen door een systeem dat positieve uitslagen, nadat de uitslag door de geteste persoon online is ingezien, ook doorzet naar de GGD.

Bij een paar GGD’en  is dit door een technisch probleem niet goed verlopen. Dit geldt ook voor het doorzetten van de meldingen naar de GGD ZHZ.

Gebleken is dat het systeem in de eerste dagen (na 14 oktober) niet goed heeft gewerkt. Hierdoor zijn 375 positief geteste personen uit de regio ZHZ niet in het overzicht van de GGD en van het RIVM verwerkt. Het bron- en contactonderzoek is voor een aantal mensen later opgestart dan wenselijk. De GGD ZHZ is bezig met een inhaalslag voor wat betreft het uitvoeren van de bron- en contactonderzoeken.

Daarnaast is landelijk ondersteuning ingezet om het bron- en contactonderzoek uit te voeren. De verwachting is dat de achterstand uiterlijk zondag is ingelopen. Inmiddels is het probleem opgelost. In het overzicht van aanstaande vrijdag  zullen de eerder positief geteste personen worden toegevoegd.

Hierdoor kan de indruk ontstaan dat er in de afgelopen week sprake is van een toename van het aantal besmette personen. Dit is niet het geval maar van een stabilisatie van het aantal besmettingen is (nog) geen sprake