Geen spoed, wel brandweer ter plaatse nodig? Bel 0900-0904

Heeft u de brandweer ter plaatse nodig, maar is het geen levensbedreigende of acuut gevaarlijke situatie? Dan belt u vanaf maandag 12 oktober het nummer 0900-0904. Het nummer 112 blijft hét alarmnummer voor alle levensbedreigende situaties. Met dit nieuwe landelijke nummer beschikt de brandweer voortaan over 1 ingang voor alle meldingen zonder spoed. Op die manier blijft 112 vrij voor alle levensbedreigende situaties.

24 uur per dag bereikbaar

Het nummer 0900-0904 is 24 uur per dag bereikbaar. Na het inspreken van de plaatsnaam wordt de beller doorverbonden met de regionale meldkamer van de brandweer. Hiermee komt een einde aan het tijdperk waar elke regio een eigen telefoonnummer had om de brandweer in geen-spoed situaties te bereiken.

Geen spoed

Er zijn veel situaties denkbaar waar de brandweer niet met spoed naartoe hoeft. Denk bijvoorbeeld aan een vermoeid paard dat niet meer zelf uit de sloot kan komen, een boom die over de openbare weg ligt en voor verkeershinder zorgt of een waterlekkage waardoor straten blank komen te staan. Het gaat dus om situaties die op dat moment niet gevaarlijk of levensbedreigend zijn. Voor zulke situaties belt u voortaan 0900-0904.

Meer informatie over het landelijke geenspoednummer vindt u op brandweer.nl/geenspoed.