Huiskamerfestival Bij Beijers Binnen: kleinschalig maar aanwezig!

Het culturele aanbod viel helemaal stil sinds corona de Hoeksche Waard in zijn greep hield. Maar als het aan de organisatoren van het huiskamerfestival Bij Beijers Binnen ligt, komt daar heel snel verandering in. Het intiem opzette festival gaat met wat aanpassingen ook dit jaar door en voelt nu al als een feestje.

Op zondagmiddag 11 oktober gaat het gebeuren … de geheel coronaproef zesde editie van Bij Beijers Binnen. “Het viel niet mee om steeds weer aanpassingen te maken na elke nieuwe maatregel die er vanuit de overheid werd gelanceerd. Maar het was ook een uitdaging waar we ons als een pitbull in hebben vastgebeten.” Organisatoren Helma Wagemakers en Michon Sprengers hebben er ondanks alles veel zin in. “Inwoners van de Hoeksche Waard snakken naar iets positiefs, een stukje gezelligheid. En ook al kunnen bezoekers dit jaar niet hun eigen keuze maken uit het veelzijdige aanbod, de kaartverkoop loopt als een dolle.”

Aan de artiesten zal het niet liggen. Toen Helma en Michon aangaven dat het huiskamerfestival doorging, stemden ze stuk voor stuk in. Al sinds maart werken beide dames aan een slim systeem, waarbij in kleine groepen van maximaal 15 personen onder begeleiding van een vrijwilliger een vaste route kan worden gelopen. Natuurlijk moesten er ook concessies worden gedaan. Zo is er geen gezamenlijk openingsconcert en op het laatste moment zijn alle huiskamers vervangen door alternatieve, wat ruimere locaties. “We zijn heel blij dat de voor ons bekende locaties direct wilden meedoen en dat nieuwe locaties zonder aarzelen aanhaakten. Er zijn twee horecalocaties bij: Looxs bar & kitchen en het Kookatelier. Maar ook Popschool Hoeksche Waard en de Dutch Junior Musical Academy zijn van de partij. Zo helpen we elkaar een beetje.”

Het aanbod van Bij Beijers Binnen is ook dit jaar weer heel divers. Er zijn een paar oude bekenden met een nieuwe voorstelling, zoals singer-songwriter Laurèn ter Horst, het nieuwe muziekproject Superbloem van saxofonist Frank Groenendijk, en het vocaal ensemble Ginger Jelly. Maar heel blij zijn de dames met het solotheaterprogramma van Jannos Groffen die in de rol kruipt van Menno van Coehoorn, en met Duo Lorel die prachtige klassieke muziek vertolkt op viool en fagot.

Wensen blijven er ook. Volgend jaar zouden Helma en Michon heel graag een mooie dansvoorstelling en cabaret willen boeken. “Dat houdt ons scherp en zorgt dat we ook met minimale middelen voor het maximaal haalbare willen gaan.”

Kaarten voor huiskamerfestival Bij Beijers Binnen zijn nog te bestellen via kaartverkoop op de website www.bijbeijersbinnen.nl.