65-plussers in Zuid-Holland hebben vaak ernstig valincident

Zuid-Hollandse 65-plussers worden -relatief gezien- vaak opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van een val. In de provincie worden 6% meer incidenten gemeld dan elders in Nederland. De grootste uitschieter in de provincie is Dordrecht: ernstige valincidenten vinden hier 28% vaker plaats. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Stannah naar valincidenten, op basis van de meest recente CBS-data.

Valincidenten vaakst in Noord-Holland en Zuid-Holland

Jaarlijks worden er in Nederland 151 ziekenhuisopnames per 10.000 65-plussers gemeld als gevolg van een accidentele val. Ondanks dat ernstige valincidenten onder 65-plussers overal in Nederland voorkomen, zijn er verschillende provinciale en lokale trends te zien.

Zo is het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames per jaar door een valongeluk relatief hoog in Zuid-Holland (161 per 10.000 senioren). Alleen in Noord-Holland is dit aantal hoger (176) terwijl ouderen in Zeeland (98) en Flevoland (111)  juist het minst vaak een ernstig valincident hebben.

Meeste ziekenhuisopnames na val in Dordrecht en Gouda
Ook op gemeentelijk niveau zijn er grote verschillen, blijkt uit het onderzoek. Zo vinden in Noord-Holland relatief de meeste ernstige incidenten plaats in Dordrecht (193 per 10.000 senioren). Dit is 28% hoger dan het landelijk gemiddelde. Ook in Gouda (191), Den Haag (190) en Rijswijk (190) is dit aantal ziekenhuisopnames hoog.

Binnen de provincie lijken ouderen in Krimpen aan den IJssel het minst vaak hun evenwicht te verliezen met ernstige gevolgen. Hier worden jaarlijks ‘slechts’ 67 valincidenten gemeld per 10.000 65-plussers. Ook worden er relatief weinig senioren uit Capelle aan den IJssel (78) opgenomen na een accidentele val.

Meer informatie over het onderzoek is te lezen op: https://www.stannah.nl/valpreventie-ouderen-ultieme-gids/#valpreventie-in-cijfers