Zoektocht jaren ’50 objecten Watersnoodmuseum

OUWERKERK – Voor het nieuwe project ‘Communicatie tijdens en na de ramp van 1953’ is het Watersnoodmuseum een nieuwe zoektocht naar spullen uit de vijftiger jaren gestart. Een belangrijk onderdeel is de reconstructie van werkplaats Weltevreden zoals deze eruit zag ten tijde van de ramp, waarvoor de gezochte spullen gebruikt zullen worden. Het museum zal vanaf november 2020 starten met het project, mits alle financiële middelen zijn verkregen. Het museum hoopt voor deze tijd de spullen te verzamelen.

Het project vertelt het verhaal van de communicatie tijdens en na de ramp van 1953. Het gaat om de ontwikkeling van een nieuw vast tentoonstellingsonderdeel met een introductie van het onderwerp in het museum en de werkplaats Weltevreden in het naastgelegen Het Vijfde Caisson. De volgende onderwerpen komen aan bod: de radiozendamateurs, Schouwen-Duiveland (waaronder de noodzender), communicatie netwerk van schepen, militairen en andere vormen van communicatie en verbindingen.

Peter Hossfeld maakte ten tijde van de ramp een belangrijke noodzender in de werkplaats Weltevreden te Zierikzee. Hiermee kon er voor het eerst na de ramp vanuit Schouwen-Duiveland contact worden gelegd met de buitenwereld. De reconstructie van werkplaats Weltevreden wordt een ware beleving, waarbij de bezoeker zich terug in de tijd waant.

Objecten
Het museum heeft al verschillende objecten in bezit. Er wordt echter nog gezocht naar een aantal onderdelen zoals service documentatie van radio ontvangers en Philips apparaten, meetsnoeren en standaard onderdelen zoals ouderwetse weerstanden en teercondensatoren uit de veertiger en vijftiger jaren.
Het museum zoekt ook niet radio-gerelateerde spullen, zoals een metalen lamp, oude fruitkist en oude houten planken.

De volledige lijst met gezochte spullen is te vinden op: watersnoodmuseum.nl/nieuws.

Contact opnemen naar aanleiding van deze zoektocht kan via Liza de Bie door een mail te sturen naar ldebie@watersnoodmuseum.nl.