Cheyenne kan makkelijker spelen dankzij de VriendenLoterij

Een grote verrassing voor de Oud-Beijerlandse Cheyenne Bos en haar ouders op vrijdag 4 september. Van de VriendenLoterij kreeg de 16-jarige Cheyenne een Tomato Seat. Cheyenne is vanwege een meervoudige beperking afhankelijk van een rolstoel. Door het speciale stoeltje met een verrijdbaar onderstel kan ze nu makkelijker laag bij de grond spelen met haar groepsgenoten op dagcentrum Symfonie. Of thuis met de hond. Cindy Bos: “Echt fantastisch dat deze stoel bij ons terecht is gekomen. Het wordt nog even oefenen, maar ze kan al heerlijk met de hond spelen nu.”

Een tijdje terug bespraken Cheyennes ouders met haar begeleiders op Symfonie dat het fijn zou zijn als Cheyenne meer op gelijke hoogte kan spelen met groepsgenootjes en de hond van thuis. Cindy: “We zetten Cheyenne nu wel op de grond, maar dat wordt fysiek zwaar en Cheyenne kan zich niet verplaatsen op haar billen.  Als ze dan een bal gooit, kan ze deze niet meer pakken en als de hond wegloopt, kan ze er niet naartoe. Wanneer ze in haar rolstoel zit, kan ze zich wel verplaatsen, maar zit ze vaak weer te hoog om er goed bij te kunnen. Er is nagevraagd om een laag verrijdbaar stoeltje aan te schaffen, maar dit is helaas lastig vergoed te krijgen.”

VriendenFonds vervult hartenwensen
Dit was voor Cheyennes begeleiders in dagcentrum Symfonie aanleiding om zich tot het VriendenFonds van de VriendenLoterij te wenden. Het hele jaar kunnen goede doelen, clubs, verenigingen en andere maatschappelijke organisaties daar een aanvraag doen om iemand in het zonnetje te zetten (zie www.vriendenloterij.nl/vriendenfonds ). 
“Het was gaaf om te zien hoe blij en verrast Cheyennes ouders waren dat hun wens was ingediend en uitgekozen”, vertelt persoonlijk begeleider Amber Streefkerk, die de stoel namens de VriendenLoterij mocht overhandigen. “Cheyenne werd er gelijk in gezet, zodat ze ‘m kon uitproberen. De leverancier was erbij om de goede maat uit te testen en daarna kon ze er lekker in blijven zitten. Eenmaal in de Tomato Seat pakte Cheyenne enthousiast het hondenspeeltje van de grond, waar ze nu makkelijk bij kon, en ging ze spelen met de hond. Super leuk!”

Door af te zetten met haar benen, komt Cheyenne in de Tomato Seat waar ze wil zijn. “Zo oefent ze tegelijkertijd op een speelse manier haar beenspieren”, vertelt Amber. “Dat is belangrijk, want daardoor kan ze mee blijven helpen als we haar verplaatsen van bijvoorbeeld haar rolstoel naar haar bed.”

Symfonie
Symfonie is een kleinschalig kinderdagcentrum van de Gemiva-SVG Groep. Het centrum in Oud-Beijerland is gespecialiseerd in de opvang en begeleiding van kinderen en tieners met een ontwikkelingsachterstand, een verstandelijke of meervoudige beperking.