Nooit opgeven loont: karter Luuk Taal pakt toch nog P2!

Pas acht jaar oud, maar een ijzeren wil van jewelste: als karter Luuk Taal iets wil dan moet en zal het gebeuren. Zo rijdt het talent uit Oud-Beijerland ook zijn wedstrijden. Dat bleek zondag in Genk wel toen hij tijdens de eerste ronde van het IAME Benelux-kampioenschap tweede algemeen en tevens beste rookie werd in de Mini Parilla-klasse. Dat terwijl hij in de heats een aantal tegenslagen te verwerken had gekregen die zijn uitgangspositie voor de finale wat minder hadden gemaakt.

“Ik had een blij gevoel”, blikte Luuk terug op zijn opvallend knappe resultaat. Want in de finale had hij van de zevende plaats moeten starten na een aantal mindere heats. Ook de kwalificatie was niet helemaal gegaan zoals gehoopt. Maar Luuk had laten zien dat je nooit moet opgeven. Het had hem twee fraaie bekers opgeleverd: één voor de tweede plaats in de finale en één voor het winnen van het rookieklassement.

Zo kwamen er weer twee beker bij in zijn toch al imposante prijzenkast. Er staan er al zo’n dertig in. En dan te bedenken dat Luuk pas bezig is aan zijn tweede volledige jaar als wedstrijdkarter. Zijn prijzenkast zit dan ook nog lang niet vol genoeg, vond Luuk. “Ik hou van bekers. Ik wil er veel winnen. En ik ga voor grote bekers.”

De twee die hij in Genk won, hadden voor hem meteen een bijzondere betekenis omdat die het resultaat waren van zijn ijzeren wil en het feit dat hij nooit wil opgeven. “In de kwalificatie was ik vijfde geworden. Dat vond ik niet zo goed, want in de trainingen zat ik in de top drie. Ik schrok er wel van”, zei hij eerlijk.

In de eerste heat reed Luuk vervolgens naar P5. “Dat was redelijk.” In de tweede heat werd hij vervolgens twaalfde. Dat was niet wat hij had verwacht en gehoopt. “Dat kwam omdat we wat anders geprobeerd hadden met de afstelling. Maar dat werkte niet en ik viel terug. Dan voel ik me slecht. En als ik dan ook nog een tik krijg…”

Gelukkig telt alleen de uitslag in de finale voor het dagklassement. Toen Luuk dat werd verteld, fleurde hij op. “Ik dacht: alles kan gebeuren. Ik ging er goed voor zitten, ik deed mijn vizier dicht en focuste op de baan. Mijn start was aardig, maar ik werd opzij geduwd. Ik verloor daardoor twee plekjes. Die heb ik later teruggepakt. Bij een crash op de Europalaan gingen drie rijders tegelijk van de baan en kreeg ik drie plekjes cadeau.”

Luuk lag toen dus al op de vierde plek. “De volgende rijder voor me had een gat van drie bochten, maar dat reed ik dicht, ik ging ervoor. En ik pakte ze allebei. Luca (Houghton, red.) slipte. Hij raakte een kerbstone en toen was het spinnen. En ik ging met Thibault (Ramaeckers, red.) verder in gevecht. Om en om reden we op kop. Maar bij de finish zat hij ter hoogte van mijn achterwiel en haalde hij me nog in. Werd ik tweede en eerste rookie.”

Zijn volgende race is de tweede ronde van het EK. Die wordt volgende maand gehouden op het circuit van Castelletto. “Daar wil ik weer een mooie beker winnen!”, klonk het fanatiek.

Luuk bedankt zijn papa en mama, Sinan, Willem Jan, zijn sponsoren en zichzelf.

Verder bedankt hij in het bijzonder zijn school OSB De Klinker omdat die hem alle medewerking verleent om op jonge leeftijd al op hoog niveau te kunnen sporten. Luuk: “Daardoor heb ik de mogelijkheid om de buitenlandse wedstrijden te rijden.”

Luuk Taal wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Gulf Oil, Gulf Nederland, Kia De Beer, Steengoed Ontwikkelt, Interfilling, Calex Holland, Havecon, Enjoy Apartments, Schaften Trucks, IFQS, IMT, Das_Kaiserblick, Voorwinden Groep, Karting Shop, WJS Racing, Zegwaard en Gezonde Praktijken.