Deens bedrijf Everfuel levert waterstof voor bussen in Hoeksche Waard en Goeree Overflakkee

Bij de busremise van Connexxion in Heinenoord komt aan het einde van volgend jaar een waterstoftankstation van Everfuel. Het Deense bedrijf heeft de Europese aanbesteding gewonnen die door de provincie Zuid-Holland was uitgeschreven.

Sinds juni van dit jaar rijdt vervoerder Connexxion met 4 bussen op waterstof in de regio Hoeksche Waard en Goeree Overflakkee. Vanaf eind volgend jaar wordt dit aantal uitgebreid met 20 bussen, waarbij het tankstation deze bussen van waterstof gaat voorzien. Het gebruik van een waterstoftankstation met zoveel bussen is vooruitstrevend en maakt dit tankstation een van de grootste in Europa.

Het tankstation gaat de waterstof helemaal groen leveren, een eis van de provincie. De waterstof wordt geproduceerd in Nederland, Denemarken en Duitsland. Het waterstofgas wordt bij de start van het project vervoerd naar het waterstoftankstation door trucks die op fossielvrije diesel rijden met een zeer hoge CO2-reductie. Gedurende de looptijd van het contract worden deze vervangen door volledig uitstootvrije trucks.

Behalve bussen ook vrachtwagens

Het tankstation is geschikt voor bussen, maar kan in de toekomst ook gebruikt worden door ander zwaar vervoer zoals vrachtwagens door haar opschaalbare ontwerp. Het technische ontwerp van het station maakt het voor het tanken van personenauto’s niet geschikt. De tankdruk is anders.

Provincie Zuid-Holland heeft een contractuele afspraak gemaakt met Everfuel voor de levering van waterstof voor 12 jaar. Vervoerder Connexxion zal de waterstof van het tankstation afnemen voor de bussen.

Gedeputeerde Floor Vermeulen van verkeer en vervoer is zeer tevreden met het verloop van de aanbesteding. “Met de levering van waterstof vanaf het begin af aan volledig groen, zet de provincie een betekenisvolle stap richting waterstof als energiedrager voor mobiliteit. Het geeft bovendien een grote impuls aan de groene waterstofeconomie in Zuid-Holland.”

“We zijn erg verheugd met de opdracht van de provincie Zuid-Holland”, vertelt Jacobs Krogsgaard, CEO van Everfuel. “We hebben de ambitie om van groene waterstof een concurrerend alternatief te maken, en dit project is het eerste van hopelijk vele. Everfuel zet zich in om groene waterstof te leveren voor bussen, vrachtwagens en taxi’s. Daarmee willen we een bijdrage leveren aan de groene transitie in Nederland.”

Jacobs Krogsgaard & Floor Vermeulen

De projecten JIVE en JIVE2 hebbben financiering ontvangen van de gemeenschappelijke onderneming brandstofcellen en waterstof 2 in het kader van de subsidieovereenkomst nr. 735582 en 779563. Deze gemeenschappelijke onderneming ontvangt steun van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie, Hydrogen Europe en Hydrogen Europe Research.