Regionaal onderzoek naar essentakziekte gaat vierde jaar in

Vijf jaar geleden was de ‘essentaksterfte’ groot nieuws in Nederland en dat kwam mede door een plan van Staatsbosbeheer om massaal essen (zieke en mogelijk zieke bomen) te gaan kappen. Volgens Staatsbosbeheer was 80% tot 90% van de essen in Nederland ziek. Een bekend landelijk dagblad deed destijds na dat ‘nieuwtje’ er nog een schepje bovenop door daarna meteen met de ‘vette kop’ te komen dat ‘vrijwel alle essen in Nederland al ziek waren’.

Hoe serieus de essentakziekte ook is, dit bleek allemaal veel te kort door de bocht te zijn. De regionale Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior herkende zich ook niet in die cijfers en zag ook niets in het massaal kappen van essen. En gelukkig besloten veel gemeenten het voorbeeld van Staatsbosbeheer niet te volgen, maar het was natuurlijk wel nodig om een beeld te krijgen van hoe het nu ging met de essentaksterfte ziekte. En dus besloot de bomenwerkgroep om in totaal acht groepen essen van verschillende leeftijden en op verschillende locaties in de Hoeksche Waard in de gaten te gaan houden. Ondertussen is men wat dit betreft nu al toe aan het vierde jaar en de conclusies zijn tamelijk verrassend. Al snel bleek dat de aantallen zieke bomen meevielen. De meeste zieke exemplaren lijken vooral in stukken bos en bosplantsoenen te staan.

Groepen jonge essen ziektevrij

De groepen essen die ‘Fraxinus Excelsior’ nu jaarlijks gaat bekijken en onderzoeken op de ziekte staan o.a. nabij ‘s-Gravendeel, langs de N217, nabij Heinenoord, Strijen en in Puttershoek. Er zijn ook na vier jaar groepen en groepjes essen waar geen zieke boom tussen staat. Althans, het is nergens zichtbaar aan de bladeren (die snel verdorren, meestal ergens bovenin de kroon) of aan dode takken. Langs de N217 in de buurt van ‘s-Gravendeel staan meerdere groepjes jonge essen en in die drie groepen, samen zo’n veertig bomen, vond men maar één zieke boom. Ook het essenbosje bij de Kiltunnel, dat uit vele tientallen essen bestaat, staat er dit jaar weer goed bij. Slechts een enkele mindere boom. Langs de dijken en op de geluidswal bij ‘s-Gravendeel staan wel een aantal slechte exemplaren, maar ook daar gaat het niet om grote aantallen. De essen die zichtbaar minder worden horen vaak bij de bomen die na de Tweede Wereldoorlog zijn aangeplant en verschillende waren al aangetast door zwammen, of hun conditie had een klap gehad door de extreem warme zomer van 2018.