Professor Lamoraal zorgt met de afvalredders van de basisscholen voor een afvalvrije Hoeksche Waard

Afgelopen schooljaar hebben 12 basisscholen uit de Hoeksche Waard deelgenomen aan het project ‘Afvalvrije school’ van de RAD en de gemeente Hoeksche Waard. De kinderen zijn samen met professor Lamoraal (Beeldend kunstenaar Dennis Happé) aan de slag gegaan om het afval binnen de school te verminderen.

De professor heeft namelijk een droom: ‘De Hoeksche Waard, het eerste afvalvrije eiland van Nederland. Dat zou toch geweldig zijn!’. Kinderen vormden een Afvalredders-team. Zij bedachten zelf manieren om het afval te verminderen en brainstormden over de vraag hoe afval scheiden leuker kan worden gemaakt. Iedere school maakte er een eigen project van!

Helaas zorgde Covid-19 voor een onderbreking, het project kwam tijdelijk stil te liggen. Verschillende scholen besloten het project in september af te ronden. Andere scholen is het gelukt om het laatste onderdeel net voor de zomer te laten plaatsvinden. De Pijler (Maasdam), Het Talent (Mookhoek), De Hoeksteen (Oud-Beijerland), De Bommelschool (Blaaksedijk) en De Bouwsteen (’s Gravendeel) zijn Afvalvrij!

Meer informatie over het project en de originele oplossingen van de kinderen zijn te vinden op: www.afvalredders.nl