Moeder en dochter brengen levensverhalen in boek en beeld

In boek en beeld

Vaak hoor je mensen zeggen: ‘Ik kan er wel een boek over schrijven’. Of, bij een bijzondere of gekke gebeurtenis: ‘Dit moet ik eigenlijk opschrijven’. Viola en Patricia van der Beek raden aan om dit zeker te doen. En daar helpen moeder en dochter graag bij. Met levensboeken en fotoreportages houden zij de mooiste herinneringen levend. 

Viola is al van jongs af aan gefascineerd door fotografie, Patricia heeft sinds 2007 haar eigen tekstbureau. “Daarnaast zijn we allebei echte mensenmensen met een dienstverlenend hart”, zegt Patricia. “Sinds begin vorig jaar werken we samen. We gingen samen aan de slag bij een dienstverlenende organisatie voor ouderen. Een mooi avontuur, waarin we vooral geraakt werden door de mooie, bijzondere en ontroerende verhalen van cliënten. En tja, toen ging ons schrijvers- en fotografenhart sneller kloppen. We besloten ons avontuur voort te zetten met het schrijven van levensverhalen en het maken van fotoreportages.” 

Levensverhalen
Patricia vervolgt: “Voor veel mensen is een levensboek de manier bij uitstek om herinneringen vast te leggen, voor zowel henzelf als hun nageslacht. Wij kunnen daar op verschillende manieren bij helpen. Op basis van een of meerdere interviews schrijven wij het verhaal. Vanzelfsprekend zijn de klanten daar nauw bij betrokken, zodat het verhaal ook echt hún verhaal is. Klanten kunnen ook hun levensverhaal zelf schrijven. Wij begeleiden hen daarin en/of verzorgen de tekstredactie.”

Fotografie
“In het levensboek is natuurlijk ruimte voor foto’s”, voegt Viola toe. “Daarmee maken we het levensverhaal compleet. Naast eigen foto’s, vaak uit vroeger tijden, kunnen klanten kiezen voor een fotoreportage. Bijvoorbeeld op een plek waar zij mooie herinneringen aan hebben. Of met mensen die hen dierbaar zijn.” Viola heeft ook regelmatig bruidsparen voor de lens staan. En na het coronatijdperk hoopt ze weer evenementen te fotograferen. “Ook ben ik me steeds meer aan het toeleggen op seniorenfotografie. Ouderen beseffen niet altijd wat een mooie, bijzondere mensen zij zijn. Dat breng ik, tijdens een gezellige ochtend of middag, op een ongedwongen manier in beeld.”

Uitvaartteksten en -fotografie
Iets anders waar Viola en Patricia zich op toeleggen, zijn uitvaartteksten en -reportages. “Een aantal jaar geleden werd ik voor het eerst gevraagd voor een rouwreportage”, vertelt Viola. “Sindsdien besef ik hoe belangrijk het voor nabestaanden is om dit emotionele moment vast te leggen. Met een uitvaart sluiten nabestaanden een hectische periode af, maar het verwerken begint daarna pas. Een blijvende herinnering aan het afscheidsmoment helpt daarbij.” Viola en Patricia schrijven ook uitvaartteksten en dragen deze desgewenst voor. 

Officieel gestart
Met het online gaan van de website inboekenbeeld.nl is het nieuwe avontuur van Viola en Patricia officieel gestart. “De eerste opdrachten zijn al binnen”, zegt Patricia enthousiast. “En tegen de mensen die erover denken om hun belevenissen op te schrijven, zeg ik: gewoon doen! Al is het maar op een notitieblokje of in een dagboek. Wie weet groeien al die aantekeningen ooit uit tot uw eigen avonturenboek!”