De VoorleesExpress helpt gezinnen in de Hoeksche Waard

Iedere week wordt er met smart gewacht op VoorleesExpress vrijwilliger Ineke Westervelt, die met een goedgevulde tas met mooie boeken gezellig komt voorlezen. Vol trots laten de kinderen zien wat ze de afgelopen week gelezen hebben.

De VoorleesExpress is een project waarbij een vrijwilliger van de Bibliotheek Hoeksche Waard 20 weken lang komt voorlezen om zo gezinnen een steuntje in de rug geven.

De VoorleesExpress richt zich op gezinnen waarbij de kinderen van 2-8 jaar een taalachterstand hebben of waarbij het risico groot is dat de kinderen een taalachterstand ontwikkelen. Het is heel belangrijk dat de VoorleesExpress alleen wordt ingezet bij gezinnen waar het echt hard nodig is, waar een voorlezer veel kan betekenen en waar een voorlezer veilig en welkom is.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die deelnemen aan de VoorleesExpress beter presteren op verhaalbegrip. Ook is de taalomgeving in huis verrijkt: de intensiteit van voorlezen door ouder en kind wordt positief beïnvloed.

Eenmalige deelname Gezinnen kunnen maar één keer meedoen. Het gezin en de voorlezer bezoeken na 10 weken samen de Bibliotheek en wordt het gezin lid. Vanaf dit moment kan het gezin zelf boeken gaan lenen. Het is de bedoeling dat de ouders na 20 weken het voorlezen zelf gaan overnemen.

Veel gezinnen zouden na afloop van het project meer en langer ondersteuning willen hebben. Hierin speelt het Taalhuis van de Hoeksche Waard een rol waarbij de ouders een ondersteuning in de Nederlandse taal kunnen krijgen.

Enthousiast geworden en zelf vrijwilliger worden? Meld je dan aan via : https://voorleesexpress.nl/locatie/hoekschewaard Gezinnen die mee willen doen nemen contact op met Xenia de Graaf: xdegraaf@debhw.nl