Mookhoekse linde opnieuw genomineerd voor verkiezing ‘Boom van het Jaar’

Einde mei heeft Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior de monumentale linde voor de gelijknamige Lindehoeve in Mookhoek officieel genomineerd voor de verkiezing van ‘De Boom van het Jaar 2020’. Een verkiezing die deel uitmaakt van ‘The European Tree of the Year’ verkiezingen.

Daarmee neemt de linde voor de derde keer deel. De winnende ‘Boom van het Jaar’ wordt de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing in 2021. ‘Wij gaan maar uit van het oude gezegde dat ‘driemaal scheepsrecht is’. En daarnaast geloven wij natuurlijk dat de linde gewoon de beste kanditdaat is, al is het alleen al vanwege de verschillende verhalen die ‘aan de boom kleven’, aldus Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior. SBNL Natuurfonds heeft het initiatief genomen om ervoor te zorgen dat ook de verhalen achter Nederlandse bomen bekendheid krijgen. Bomen vertellen ons verhalen. Verhalen om gedeeld en steeds weer opnieuw verteld te worden. Door de plek waar ze staan, zijn bomen stille getuigen van menselijke emoties en verhalen ‘groot en klein.’

De verkiezing van de Europese Boom van het Jaar bestaat sinds 2011. ‘De keuze om de Mookhoekse linde weer in te schrijven was eigenlijk volstrekt logisch, want het is niet alleen een prachtige, circa 120 jaar oude, monumentale boom, er zitten meerdere verhalen ‘aan vast’. Feitelijk meer verhalen dan aan de winnaar in onze provincie in 2019 en daarom denken wij een goede kans te maken’, aldus de bomenwerkgroep.

De linde is wat betreft regionale bomen de ultieme overlever. Hij doorstond beschietingen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, de Watersnoodramp van “53 en de aanleg van de HSL spoorlijn, dwars door buurtschap Mookhoek. Men kan alle relevante informatie vinden over de verkiezing van ‘De Boom van het Jaar’ op de websites: https://www.sbnlnatuurfonds.nl/ en https://www.deboomvanhetjaar.nl/