‘Inzoomen op het verleden, deel II’: Weer scherper kijken naar oude kiekjes

Deze week verschijnt het boek ‘inzoomen op het verleden, deel II’ van de hand van Arie Pieters. Het fotoboek vol met oude foto’s is de ‘natuurlijke’ opvolger van het een half jaar geleden verschenen ‘Inzoomen op het verleden’. De insteek van deel II is hetzelfde als bij zijn voorganger: De lezer wordt uitgenodigd om beter te kijken naar wat en wie er zichtbaar worden op oude foto’s waarop letterlijk is ingezoomd.

Het eerste boek leverde veel positieve reacties op van mensen die personen in het boek afgebeelde foto’s herkenden, maar daarnaast soms ook een vroeger ouderlijk huis, de auto van grootvader en meer van dergelijke dingen ontdekten. Het was voor de auteur/samensteller dan ook niet meer dan logisch dat er een vervolg zou komen. Arie Pieters, woonachtig in ‘s-Gravendeel, is in het dagelijkse leven o.a. actief als fotograaf en correspondent voor Het Kompas. Eerder schreef hij o.a. boeken over de monumentale bomen, de natuur in de regio en de legendarische GMC CCKW vrachtwagens. Hij heeft de afgelopen zes jaar nu in totaal elf boeken geschreven over diverse historische onderwerpen. En voor die boeken werd geput uit een steeds groeiende verzameling oude opnamen en historische ansichtkaarten. Een flink deel van de vele duizenden foto’s die werden bekeken voor deze boeken vielen uiteindelijk af, maar dat wil niet zeggen dat het geen waardevolle historische opnamen zijn. Sterker nog, vaak zaten er kwalitatief goede foto’s tussen, ook qua scherpte.

Digitaal inzoomen

Tegenwoordig is er dankzij computers en programma’s als Photoshop geen donkere kamer meer nodig om delen van een foto uit te vergroten. En wat gaat er dan gebeuren als we zulke foto’s eens scherper ‘onder de loep nemen?’ Als we letterlijk ‘inzoomen’ op een aantal van die opnamen. Dat was dus het recept voor deel I en is ook de insteek voor ‘Inzoomen op het verleden, deel II’. We gaan bijna 120 oude, historische kiekjes eens beter bekijken en wie of wat gaan er dan zichtbaar worden? En wie weet, mogelijk ontdekken lezers nog wel meer dan de auteur? Het betreft vrijwel allemaal foto’s die betrekking hebben op de Hoeksche Waard en de Drechtsteden. Naast foto’s komen er ook weer de nodige oude advertenties voorbij.

‘Inzoomen op het verleden, deel II’ (125 pagina’s, ISBN: 9789403601779) is gepubliceerd via het self-publishing platform Mijnbestseller.nl. Verschijningsdatum 25-6-2020.

Het boek is onder andere te koop bij www.mijnbestseller.nl. En daarnaast is het uiteraard weer te koop/te bestellen via alle regionale boekwinkels in de Hoeksche waard. Prijs: €14,50.