Constructief HW:’De zwarte piet naar de raad doorspelen is niet juist’

Voor de zoveelste keer wordt er een beroep gedaan op de persoonlijke emoties van de gemeenteraadsleden om op basis daarvan een beslissing te nemen die 87.000 inwoners aangaat. Eerst gaat het om internationale politiek inzake de opvang van de kinderen uit de vluchtelingenkampen in Griekenland en nu gaat het weer om een verzoek van een inwoner over de brede maatschappelijke discussie over zwarte piet. Het toepassen van de basisprincipes van onze democratie blijkt in de praktijk nog niet zo eenvoudig te zijn, terwijl inwoners daar recht op hebben.

Als je mij persoonlijk vraagt wat ik van zwarte piet vind, dan ben ik van mening dat deze traditie achterhaald is en dat veel mensen hierdoor onnodig gekwetst worden. Ook de zogenaamde roetveeg- of gekleurde pieten moet je dan niet meer toelaten. Zwarte pieten waren namelijk oorspronkelijk Moren uit Noord Afrika die door Sinterklaas als slaven zijn gebruikt. Met een andere kleur toepassen of de term roetveegpieten introduceren verander je dat racistische principe niet, aldus Werner de Jong, fractievoorzitter van Constructief Hoeksche Waard.

Vraag je dit aan mij als raadslid, dan ben ik van mening dat dit traject democratisch gezien zuiver moet verlopen. De mening over dit maatschappelijke probleem stond in 2018 in geen enkel verkiezingsprogramma. Je weet dus niet precies hoe alle inwoners zelf hierover denken.