CDA: Jacht op stikstofruimte net een slechte film

De provincie Noord-Brabant wil de vergunningen van meerdere veehouderijen in andere provincies kopen om zo ‘stikstofruimte’ te creëren voor het bedrijventerrein Logistiek Park Moerdijk in het Noord Brabantse Moerdijk. “In wat voor slechte film ben ik nu weer beland” was de reactie van CDA-Statenlid Michel Rogier op het plan.

Noord-Brabant aast op de stikstofvergunningen van veehouderijen in Hippolytushoef, Assendelft, één in Zeeland, Drenthe en twee Brabantse. Geruchten gaan dat hierbij ook is gekeken naar landbouwgronden in Zuid-Holland, maar het lijkt erop dat het Noord-Brabant nog niet is gelukt om deze te bemachtigen.

“Agrarische ondernemers hebben al een onzekere toekomst en als provincie proberen we met gebiedsgerichte aanpak per gebied en per agrarisch bedrijf maatwerk te realiseren,” aldus Rogier. “Dan kan en mag het niet zo zijn dat een andere overheid hier dwars doorheen gaat. Zo ga je niet met elkaar om en ik verwacht ook vanuit de landelijke overheid een krachtig signaal dat dit niet kan.”

Vanuit de Tweede Kamer wordt inmiddels met verbazing gereageerd op de pogingen van Noord-Brabant. CDA-Kamerlid Jaco Geurts typeert het gedrag van de provincie als ‘cowboygedrag’ en stelt vragen aan de minister.