Spectaculaire Super Saturday waterpoloheren ZVS

Zaterdag 15 februari 2020 stond voor beide waterpoloherenteams in het teken van Super Saturday. Zowel het eerste als tweede team wachtte als runner-up een tweede confrontatie met de koploper. Ze stonden er niet alleen voor, zwembad de Wellen in ’s-Gravendeel zat afgeladen vol met supporters.

ZVS H1 had vorige maand het eerste treffen bij ZPS H1 uit Stolwijk met dubbele cijfers verloren (10-4) maar bleven daarna ongeslagen. ZPS H1 had op haar beurt in de voorbereidingen naar deze returnwedstrijd al dure punten laten waardoor ZPS H1 het gat met naar naaste concurrenten al zag slinken. Beide ploegen waren dan ook gebrand op de overwinning hetgeen voor ZVS H1 de aansluiting zou vormen en voor ZPS juist de voorsprong zou versterken. Er stond voor beide teams veel op het spel in de 3e Klasse D van Regio West.

ZVS H1 schoot uit de startblokken en wist binnen twee minuten tweemaal te scoren dankzij treffers van Dennis Brobbel en Wessel Boersma. Lang wisten zij de voorsprong vast te houden maar aan het einde van de eerste periode stond het inmiddels al weer 3-3. In de tweede periode leek ZPS H1 het verschil te gaan maken. Ondanks een gelijk opgaande opening waarbij het tot 5-5 kwam, zetten de bezoekers een tandje bij en liepen snel uit naar 6-9 halverwege de wedstrijd. Ondanks de achterstand bleef ZVS haar kansen ruiken, bulkte zij van het zelfvertrouwen en had het de moed allesbehalve opgegeven. Nadat de 6-10 werd gescoord, was een ommekeer aanstaande en werd de jacht naar de overwinning ingezet. Robert van Son zette de eerste stap en tekende voor de 7-10. Via twee overtalsituaties waren Wessel Boersma en Patrick van Haarlem eveneens trefzeker waardoor inmiddels 9-10 op het scorebord stond. Met de laatste vijf minuten voor de boeg en een minimale achterstand lag de wedstrijd weer helemaal open. ZVS H1 had zichzelf inmiddels overtroffen en maakte van de finale een waar spektakelstuk. Wessel Boersma tekende al snel voor de gelijkmakende 10-10 en daarmee hing een enorme sensatie in de lucht. Zou het dan toch gaan lukken? Met nog vier minuten op de klok was er nog van alles mogelijk voor beide teams. De thuisploeg steeg boven zichtzelf uit schakelde zelfs nog een tandje bij waardoor ZPS H1 haar kansen zag slinken. In een sensationeel slot gingen beide teams tot het uiterste maar was het uiteindelijk Wessel Boersma die tien seconden voor het eindsignaal winnende treffer wist te scoren en daarmee het zwembad liet ‘ontploffen’. Na het eindsignaal was de bevestiging daar, de winst was in de pocket! De ontlading bij de ’s-Gravendeelse formatie was groot. Van een haast onmogelijke achterstand (6-10) naar winnen met 11-10…het bleek mogelijk! Door de winst is ZVS H1 nu ZPS H1 gepasseerd, staat het twee punten los van ZPS H1 én gedeeld eerste met Westland H2 uit ’s-Gravenzande, al heeft dat team al wel een wedstrijd meer gespeeld.

Wessel Boersma was met vijf treffers topscoorder van de wedstrijd. Dennis Brobbel (2x), Patrick van Haarlem (2x), Daan de Zeeuw en Robert van Son (elk 1x) scoorden eveneens.

Zaterdag 7 maart 2020 staat de volgende wedstrijd op de kalender. ZVS H1 treft dan MNC Dordrecht H7 (de nummer vier) in zwembad de Wellen te ’s-Gravendeel om 17.45 uur.

Ook voor ZVS H2 stond er vandaag veel op het spel, zij kregen koploper Z&PC Rotterdam H9 op bezoek. ZVS H2 verloor in januari 2020 haar eerste confrontatie met 11-3 in Rotterdam maar bleven daarna winnen. De Rotterdammers hadden sinds november 2019 al geen puntverlies meer geleden in de 5e Klasse B van Regio West.

De Rotterdammers openden voortvarend en kwamen snel op 0-2. Het antwoord van ZVS H2 volgde via een treffer van Gerard Goud. De gasten wisten de voorsprong verder op te bouwen al bleef het verschil beperkt tot twee. Kort na de 1-3 kwam de thuisploeg knap terug dankzij treffers van Iwan Visser (strafworp) en opnieuw Gerard Goud die zijn team daarmee op gelijke hoogte bracht (3-3). Met een gelijke stand halverwege de wedstijd lagen de kansen voor beide teams nog helemaal open. De genadeklap werd uiteindelijk in de derde periode uitgedeeld door ZVS H2. De heren kwamen via een vroege goal van Stef van der Bijl voor het eerst op voorsprong, al corrigeerden de Rotterdammers dat binnen no-time. In de laatste minuut tekende Harmen Sliep via een overtal situatie voor de vijfde, en zo zou later blijken, winnende ’s-Gravendeelse treffer. Tijdens de vierde en tevens laatste periode haalde Z&PC Rotterdam H9 alles uit de kast om niet met lege handen huiswaarts te hoeven keren maar zag alle pogingen stranden. Zelfs via twee overtalsituaties en uit een strafworp wisten zij de sterk spelende keeper Sjoerd van Oudheusden niet meer te passeren. De Seuters kregen ook nog de nodige kansen maar namen geen risico’s om kostbare punten te verliezen. Op subtiele wijze werden de laatste minuten uitgespeeld en na het luiden van het eindsignaal was daar wederom die enorme ontlading zoals die een klein uur eerder ook al bij ZVS H1 werd beleefd. Door de winst is ZVS H2 nu Z&PC Rotterdam H9 gepasseerd en staat het drie punten los, al heeft dat team wel een wedstrijd minder gespeeld.

Gerard Goud was tweemaal trefzeker vandaag. Iwan Visser, Stef van der Bijl en Harmen Sliep zorgden voor de overige doelpunten.

Zaterdag 7 maart 2020 staat de volgende wedstrijd op de kalender. ZVS H2 treft dan hekkensluiter DWF 2 uit Sliedrecht in zwembad de Wellen te ’s-Gravendeel om 18.30 uur.

Beide ’s-Gravendeelse teams hebben aan de verwachtingen voldaan en van deze zaterdag een échte ‘Super Saturday’ gemaakt. Met deze behaalde resultaten behoort het behalen van een kampioenschap nog steeds tot de mogelijkheden voor beide teams. Voor ZVS H1 staan nog vijf wedstrijden op het programma, ZVS H2 heeft er nog vier te gaan.

© Wedstrijdfoto’s: Cees van Wageningen