Samen bouwen aan een duurzame toekomst in ‘s-Gravendeel

1e paal Immanuëlhof 5-2-20 A5


Op woensdag 5 februari om 16.00 uur werd de officiële eerste paal geslagen voor de nieuwe huurwoningen aan de Immanuëlhof in ‘s-Gravendeel. Een feestelijke middag voor de toekomstige huurders. HW Wonen gaat op deze locatie in totaal 24 duurzame, ‘Nul op de meter’ (NOM) eengezinswoningen realiseren. Naast de duurzame bouw van de woningen, gaat HW Wonen in dit project nog een stapje verder. Zo wordt er gekeken hoe de omgeving aangepast kan worden aan klimaatveranderingen (klimaatadaptatie genoemd). Een voorbeeld hiervan is dat we regenwater langzaam afvoeren bij buien. Dit om overstroming te voorkomen. Én vragen zij toekomstige huurders op welke manier zij kunnen en willen bijdragen aan een duurzamere wereld.


Immanuëlhof

Voor het slaan van de eerste paal waren wethouder Piet van Leenen, directeur-bestuurder Ben Pluimer van  HW Wonen en namens de huurders mevrouw Winkel uitgenodigd. De beide heren lieten de eer van de officiële  handeling aan mevrouw Winkel, die er vervolgens voor zorgde dat de eerste paal snel in de kleigrond verdween.  Er worden voor de ‘Immanuëlhof’ 9 woningen aan de Wetering, 6 aan de Boezembaan en 9 aan de Boezemhof  (een nieuw adres) gebouwd. De netto huur loopt uiteen van €650,= tot €720,=. De nieuwbouw zal gaan verrijzen  naast het woonzorgcomplex De Welhof, dat in 2019 geheel werd gerenoveerd en dat nu bewoond wordt door  cliënten van Humanitas DMH. Het plan voor deze nieuwbouw is ontwikkeld door architectenbureau Born BV BNA  en wordt gebouwd door Kroon & de Koning BV. Het worden ruime woningen met drie slaapkamers en een  zolderkamer. Als alles volgens plan verloopt zouden nog in de loop van dit jaar de sleutels kunnen worden uitgereikt.


Klimaatadaptatie

Naast dat de woningen als ‘Nul op de meter woningen’ worden gebouwd speelt ook het klimaat een belangrijke  rol bij het realisering van dit project. Dat gaat gebeuren middels ‘klimaatadaptatie’. Wat is dat precies? Adaptatie  betekent letterlijk aanpassing. Klimaatadaptatie is de mate waarin we de omgeving kunnen aanpassen aan  klimaatverandering. Dit is nodig omdat verandering van het klimaat zorgt voor een aantal problemen in de huidige  samenleving. Harde regenbuien zorgen voor overstromingen, bebouwde omgevingen houden warmte vast en  hittegolven zorgen voor uitdroging van de natuur. Om in de toekomst erger te voorkomen, is het belangrijk dat er  maatregelen genomen worden. HW Wonen zocht voor deze nieuwe woningen dan ook mensen die graag mee  wilden denken én mee wilden werken aan o.a. het zorgen voor meer waterberging en meer biodiversiteit. Dit kan  b.v. via een ‘groene’ inrichting van de eigen tuin. Daarnaast komt er tussen de woonblokken een gemeenschappelijke tuin,  die uiteraard ook zodanig zal worden ingericht dat hij een positief effect heeft op de waterberging en de biodiversiteit.  Voor alle informatie over dit nieuwbouwproject kan men altijd de website van HW Wonen raadplegen: https://www.hwwonen.nl