Jong JGZ vaccineert kinderen tegen DTP, BMR, HPV en meningokokken

In de periode maart-aprilvaccineert Jong JGZ kinderen en jongeren tegen DTP, BMR, HPV en meningokokken in de regio Zuid-Holland Zuid*. Zij ontvangen hiervoor een oproep van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Kinderen en jongeren worden opgeroepen op postcode. Dit gebeurt twee keer per jaar: in maart en september.

Kinderen die zijn geboren in 2011 en dus dit jaar 9 worden, krijgen een oproep voor DTP (difterie, tetanus, polio) en BMR (bof, mazelen, rode hond). Meisjes die zijn geboren in 2007 en dus dit jaar 13 worden, ontvangen een oproep voor HPV (baarmoederhalskanker). Jongeren geboren in 2001, 2002, 2003, 2004(jan-apr), 2005 en 2006 ontvangen een oproep voor meningokokken ACWY. Vaccinatie vermindert de kans op deze ernstige ziekten die vaak zeer besmettelijk zijn en ernstige gevolgen kunnen hebben. Ook draagt vaccinatie bij aan de groepsimmuniteit tegen deze ziekten. Wanneer veel kinderen zijn ingeënt zijn tegen een bepaalde infectieziekte, komt deze ziekte minder vaak voor.Ook kinderen die niet ingeënt zijn, lopen dan minder risico de infectieziekte te krijgen. Om deze groepsimmuniteit te creëren en te behouden is het belangrijk dat zo veel mogelijk kinderen ingeënt zijn.Alle vaccinaties worden uitgevoerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma en zijn gratis.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie, veelgestelde vragen en de vaccinatieschema’s op www.jongjgz.nl/vaccinaties.Lees meer over het Rijksvaccinatieprogramma op www.rijksvaccinatieprogramma.nl.

Jeugdgezondheidszorg

Jeugdgezondheidszorg (JGZ) betreft de preventieve zorg voor alle kinderen en jongeren van -9 maanden tot 18 jaar en hun ouders. Of het nu gaat om zorg tijdens de zwangerschap, op het consultatiebureau of op het MBO, de medewerkers van de JGZ volgen de groei, ontwikkeling en opvoeding samen met ouders en kind en ondersteunen waar nodig of wenselijk. Daarnaast voert de JGZ het Rijksvaccinatieprogramma uit.

Onder Zuid-Holland Zuid vallen de gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Hoeksche Waard, Molenlanden, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht.