Herhaling prijswinnende documentaire ‘Het eiland en de oorlog’


Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid. In aanloop naar Bevrijdingsdag zendt Omroep Hoeksche Waard de documentaire ‘Het eiland en de oorlog’ opnieuw uit.

Ook de Hoeksche Waard kreeg in de Tweede Wereld te maken met zaken als bezetting, (joden)vervolging, verzet en NSB-ers. Het was ineens gedaan met het rustige leven op het platteland.
In ‘Het eiland en de oorlog’ vertellen verschillende Hoeksche Waarders hoe zij dat hebben beleefd.
In 2005 won Omroep Hoeksche Waard met deze documentaire de landelijke RTV Award voor het beste lokale radioprogramma. De jury, onder leiding van Frits Spits, was verrast door de unieke, lokale invalshoek.
‘Het eiland en de oorlog’ bestaat uit zes afleveringen van een uur. In de eerste vijf afleveringen vertellen ooggetuigen over hun belevenissen op ons eiland. De laatste aflevering is een discussie met een aantal jongeren uit 2005.
‘Het eiland en de oorlog’ werd gemaakt door omroepvrijwilligers Jan Bouma, Jan Robbemond, Arco van de Ree, Ton Oosterveld, Leo van Alphen, Joost van wijk en Margreet van der Hoek ter gelegenheid van 60 jaar bevrijding.

Omdat de inhoud nog steeds actueel is, zendt Omroep Hoeksche Waard alle afleveringen opnieuw uit. ‘Het eiland en de oorlog’ is zes weken lang te horen op zondagmiddag tussen 13.00 en 14.00 uur. De eerste aflevering is zondag 1 maart a.s.