Boek over ‘torpedo’ model trucks: ‘Alle neuzen dezelfde kant op’

Arie Pieters, woonachtig in ‘s-Gravendeel, is in het dagelijkse leven o.a. actief als fotograaf, tekstschrijver en correspondent voor regiokrant Het Kompas. Eerder schreef hij o.a. boeken over monumentale bomen, de legendarische GMC CCKW vrachtwagens, plaatselijke historie en de vroegere Veerdienst Wieldrecht-‘s-Gravendeel. Historie heeft eigenlijk altijd zijn interesse gehad en ditmaal waren de klassieke trucks met ‘een neus’ het dankbare onderwerp voor een boek.

In dit boek kijken we aan de hand van 130 zwart-wit foto’s terug op een periode, de jaren tussen 1946 en 1970, waarin het straatbeeld werd gedomineerd door vaak uniek vormgegeven vrachtwagens met ‘een neus’, oftewel de ‘torpedo’ model trucks. Tot in de tweede helft van de jaren zestig waren deze prominent aanwezig in ons land. Vrachtwagens die ongeacht het merk uitblonken door een eigen ‘gezicht’. Maar we staan in dit boek ook stil bij enkele bijna vergeten beroepen, die bij deze periode hoorden: De kolenboer, groenteboer en de melkrijder. Merken als ons eigen DAF, maar ook Hanomag, Bedford, Austin, M.A.N., Scania-Vabis, Volvo en Mercedes, ze hadden in die periode allemaal hun eigen ‘torpedo model’ trucks. En wat ook bijna onlosmakelijk verbonden was aan deze tijd, zeker in de jaren vijftig, waren die hele fraaie illustraties, die de advertenties van vrachtwagenmerken sierden. Daarom ook daar aandacht voor in dit boek.

Ongeveer een derde van de afbeeldingen betreft dan ook deze prachtige illustraties. In alle opzichten blikken we in dit boek dus terug op een hele andere tijd. Een tijd waarin personenauto’s en ook vrachtwagens vorm werden gegeven door ontwerpers en mensen die vonden dat een merk zich moest onderscheiden, ook qua uiterlijk. En bij vrachtwagens versterkten die hele fraaie illustraties het ‘stoere’ en ‘ambachtelijke’ karakter van een truck en de mensen die ermee moesten werken. En dan de eerder genoemde beroepen.
De melkrijders, die melkbussen op gingen halen bij boerderijen, de kolenboer en de ‘ouderwetse’ groenteman, die met zijn Opel Blitz, Hanomag of Ford Transit vrachtwagentje langs de deur kwam: Stuk voor stuk zijn ze ingehaald door de tijd en tegen het einde van de jaren zeventig waren ze bijna verdwenen uit het straatbeeld. Dit was ook de tijd dat frontstuur vrachtwagens al merendeels de plek van de vroegere ‘torpedo modellen’ hadden overgenomen. En de illustraties hadden toen bij de meeste fabrikanten ook al plaats gemaakt voor foto’s.
In meerdere opzichten was het zo rond het einde van de jaren zeventig het einde van een tijdperk. Naast ruim honderd andere historische opnamen bevat het boek ook zo’n dertig foto’s van trucks van Hoeksche Waardse bedrijven, zoals Van der Stek, Van der Linden, Moret, Barendregt, Klein, Van Iperen en Van Ruiven.

‘Alle neuzen dezelfde kant op’ (140 pagina’s en 130 afbeeldingen, ISBN: 9789463989848) is gepubliceerd via het self-publishingplatform Mijnbestseller.nl. Het boek is onder andere te koop bij www.mijnbestseller.nl. Prijs: €14,85.
En via alle reguliere boekwinkels in Nederland met en zonder website, zoals b.v. ‘Bij Arie lees, schrijf & kadoshop’, BRUNA van der Hoek en Boekhandel Edel.