Drukbezochte LTO-ledenavond ‘Energie opwekken op het boerenerf’

Donderdagavond 16 januari organiseerden LTO Noord afdeling Hoeksche Waard samen met Energieke Regio en gemeente Hoeksche Waard de ledenavond ‘Verdienen aan duurzaamheid, energie opwekken op het boerenerf’. De aardappelschuur van gastheren gebroeders Van den Hoek was speciaal ingericht om de ruim 110 geïnteresseerde agrariërs uitgebreide informatie te geven over de mogelijkheden.

Bas Blok, voorzitter LTO: “Als boeren kijken we graag naar mogelijkheden om onze bedrijven zo in te richten dat we duurzaam omgaan met middelen en energie. Hierbij zijn er kansen om breder te kijken dan het eigen bedrijf en ook duurzame energie te leveren aan de samenleving. Tijdens deze avond vertelden 3 Hoeksche Waardse collega’s over hoe zij hun bedrijf op dit vlak verduurzamen en de handschoen oppakken. Energieke Regio geeft aan welke ontwikkelingen interessant zijn.”

Zonnepanelen op daken interessant voor eigen bedrijf en samenleving

Jaap Willem Eijkenduijn, bestuurder Energieke Regio, nam de aanwezigen mee in de nieuwste ontwikkelingen als het gaat over duurzaam energie opwekken op het eigen erf. Zonnepanelen op daken, de gezamenlijke inkoop hiervan, maar ook kleine windmolens blijken interessant.

De 3 agrariërs die hun praktijkervaring deelden waren het eens. Investeren in zonnepanelen is winst voor ons eigen energieverbruik, het is leuk én er zit een verdienmodel aan. Dit laatste is interessant om als onderneming winstgevend te blijven. Subsidies als SDE+ en ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ maken het mogelijk om de investering te doen.

Agrarische sector kan belangrijke rol spelen in de energietransitie

Huibert Steen, wethouder Duurzaamheid, sloot de Ledenavond af: “Dat jullie met zo’n groot aantal aanwezig zijn vanavond, geeft aan dat dit onderwerp leeft. Ik ben hier blij mee en trots op. De Hoeksche Waard heeft jullie hard nodig om in 2040 energieneutraal te zijn. Bedrijven en in het bijzonder agrarische bedrijven kunnen een belangrijke rol spelen in de Regionale Energiestrategie (RES) door grote aantallen zonnepanelen op daken aan te leggen. En het biedt jullie een aanvullend verdienmodel.”