Provincie Zuid-Holland verdient openheid over banden met Shell

Ondanks herhaaldelijke aansporingen vanuit GroenLinks om openheid van zaken te geven, heeft de Provincie Zuid-Holland het Wob-verzoek van het Platform Authentieke Journalistiek afgewezen. Het platform wilde met het Wob-verzoek inzage krijgen in de communicatie tussen de Provincie en Shell. GroenLinks-Statenlid Armine Stepanyan laat het er niet bij zitten en heeft een groot aantal schriftelijke vragen ingediend om meer duidelijkheid te krijgen over de banden tussen de Provincie en Shell.

De provincie geeft de volgende uitleg bij haar afwijzing: ‘De belangrijkste reden hiervoor was dat in het verzoek geen specifieke bestuurlijke aangelegenheid is genoemd. Dit is wettelijk vereist om een Wob-verzoek in behandeling te kunnen nemen.’  

GroenLinks ziet de banden tussen de provincie en Shell wel degelijk als een bestuurlijke aangelegenheid. Stepanyan: “De overheid moet het algemeen belang dienen en dat botst vaak met de belangen van multinationals. Zeker als het gaat om Shell, één van de meest vervuilende bedrijven van Nederland. Wij begrijpen daarom dat de journalistiek wil weten of Shell invloed uit heeft kunnen oefenen op het Zuid-Hollandse beleid. De kern van onze democratie is een vrije pers die de overheid controleert. Ik hoop dat er met de antwoorden op mijn vragen meer duidelijkheid komt, ik ga door tot de onderste steen boven is”.