Mediawijsheid op de Tandem in Oud-Beijerland

Goede voornemens van Basisschool de Tandem om de eerste mediawijze basisschool in de Hoeksche Waard te worden. TikTok, Instagram, Snapchat, Fortnite dit zijn enkele voorbeelden waar kinderen makkelijk mee omgaan maar niet altijd weten wat wijs is.

Wat plaats je online en wat niet, hoe lang mag je achter een computer zitten zonder verslaafd te raken, wat deel je met anderen en wat is privé. Dit soort vraagstukken en meer worden behandeld tijdens de lessen Mediawijsheid van het Nationaal Mediawijsheid Paspoort. In de eerste week van januari 2020 start Openbare Basisschool de Tandem dan ook met dit fantastische interactieve maar ook broodnoodzakelijke project.

Het Nationaal Mediawijsheid Paspoort dat op de Tandem onder begeleiding van de Bibliotheek Hoeksche Waard is opgestart, heeft als doel om alle kinderen bewust, kritisch en sterk te maken in het gebruik van sociale media in onze moderne samenleving. Kinderen en tieners zijn steeds jonger online via (spel)computers, tablets, mobiele telefoons, horloges, airpods etc.

Het wordt steeds moeilijker voor opvoeders en leerkrachten om te weten wat kinderen online doen en om ze daarin te begeleiden. Dat betekent dat de jeugd steeds jonger zelfstandig beslissingen moet nemen over bijvoorbeeld het plaatsen van berichten of foto’s, hun eigen gedrag online maar ook over hoe zij reageren wanneer de media hun emoties aanspreken. Bij dit mooie project worden niet alleen de school en de Bibliotheek betrokken maar ook de ouders gaan meedoen mee bij het uitvoeren van opdrachtjes.