‘Inzoomen op het verleden’: Anders kijken naar historische foto’s

Wat gaat er gebeuren als we een op een andere manier kijken naar oude foto’s of naar van die mooie oude ansichtkaarten uit soms lang vervlogen tijden? Als we eens letterlijk in gaan zoomen op dat groepje mensen daar in de straat, die heren die een praatje met elkaar maakten, maar die ook duidelijk niet het hoofdonderwerp waren toen de originele foto werd afgedrukt. Komen ‘anonieme’ mensen nu alsnog herkenbaar in beeld en wat zien we nog meer aan details?

Dat waren de belangrijkste drijfveren voor auteur Arie Pieters. In het dagelijkse leven o.a. actief als fotograaf, tekstschrijver op het gebied van promotie en freelance correspondent voor regiokrant Het Kompas. Eerder schreef hij o.a. boeken over de monumentale bomen en de natuur in de de Hoeksche Waard. Hij heeft de afgelopen zes jaar echter ook tien boeken geschreven over tal van onderwerpen die betrekking hadden op het verleden.
Een groot deel van de vele duizenden foto’s die werden bekeken voor deze boeken vielen uiteindelijk af, maar dat wil niet zeggen dat het geen waardevolle historische opnamen zijn. Sterker nog, vaak zaten er kwalitatief hele goede foto’s tussen, ook qua scherpte. En wat gaat er dan gebeuren als we zulke foto’s eens scherper ‘onder de loep nemen?’ Als we letterlijk ‘inzoomen’ op een aantal van die opnamen. Wie en wat worden er dan ineens zichtbaar?

De auteur: ‘Als je veel van die oude opnamen en kaarten beter gaat bekijken dan zie je hoe scherp sommige foto’s feitelijk zijn. Tegenwoordig hebben wij het enorme voordeel dat we met een goede scan zonder een donkere kamer, maar met behulp van Photoshop op de PC of iMac in kunnen zoomen op zulke opnamen. En dan blijkt dat mensen soms ineens herkenbaar in beeld komen. Maar er duiken ook allerlei zaken op die allang uit het straatbeeld verdwenen zijn, zoals als de emaille reclameborden die vroeger overal opdoken.’

Oude advertenties

Naast bijna 130 historische foto’s, waarvan er circa 90 betrekking hebben op dorpen in de Hoeksche Waard (o.a. Strijen, Mookhoek, ‘s-Gravendeel, Numansdorp en Oud-Beijerland), staan er ook meerdere oude advertenties in het fotoboek. Het gaat dan b.v. om advertenties die dateren uit de jaren vijftig, toen de eerste TV’s letterlijk in beeld kwamen in veel huiskamers, maar ook enkele oude advertenties van autofabrikanten komen voorbij. Naast foto’s uit de Hoeksche Waard zien we overigens ook nog tientallen oude plaatjes van plaatsen uit de Drechtsteden (o.a. Zwijndrecht en Dordrecht) en er komt zelf een hele oude opname voorbij van het allang verdwenen dorpje Blankenburg. Dit boek is zodoende een onderhoudende speurtocht in het verleden geworden.

‘Inzoomen op het verleden’ (139 pagina’s, ISBN: 9789463984935) is gepubliceerd via het self publishingplatform Mijnbestseller.nl. Het boek is onder andere te koop bij www.mijnbestseller.nl. Prijs €14,75.
Tevens kan men het bestellen via elke boekwinkel in Nederland met en zonder webshop. In de Hoeksche Waard uiteraard o.a. bij Bruna v. d. Hoek en Bij Arie lees, schrijf & kadoshop.