Piepjonge karter Luuk Taal (8) wil Max Verstappen achterna

Hij is pas acht jaar oud, maar laat zijn talent nu al onmiskenbaar zien. Karter Luuk Taal uit Oud-Beijerland werd zondag derde in het dagklassement van de Mini Parilla-klasse tijdens de laatste ronde van het GK4-kampioenschap. Ook kreeg hij een beker voor zijn derde plaats bij de rookies.

“Ik ben heel blij”, was de logische reactie van Luuk die met twee bekers zijn handen vol had. Dat hij snel is, had hij zaterdag al in de kwalificatie laten zien. Hij had daarin zowaar poleposition gepakt. Daarover was hij overigens niet eens echt verbaasd. “Ik reed in de vrije trainingen op vrijdag en zaterdag al de eerste tijd, dus ik had het wel een klein beetje verwacht.”

Wat zijn prestatie des te knapper maakte, is dat Luuk nog vrij klein is en daardoor weinig weegt. Dat is een nadeel ten opzichte van zijn zwaardere concurrenten, maar echt talent verloochent zich niet en dus was de rijder van topteam WJS Racing zondag tijdens alle drie de races voorin te vinden. Zo werd hij uiteindelijk vierde, vierde en vijfde knap in de respectievelijke manches.

Dat de piepjonge Zuid-Hollander is gaan karten is niet zo vreemd. Al vanaf heel jonge leeftijd was hij geïnteresseerd in alles wat wielen en een motor had.


Eerst wilde Luuk gaan motorcrossen, maar dat vonden zijn ouders te gevaarlijk. “Toen zei mama: is karten niks voor jou? Ik vroeg toen wat dat was, karten en ze liet me een fotootje zien. Ik zei: dat ziet er leuk uit. Er zit een motortje op, het heeft wielen. Toen ben ik gaan karten.”

Zijn kennismaking met de sport was op het circuit van Strijen, tien minuten van zijn ouderlijk huis vandaan. Luuk was direct verkocht. “Ik vond het heel leuk omdat het best snel ging; ik ben van snelle dingen. Ik zei tegen mijn vader dat ik wilde blijven rijden en hij zei oké. We zijn op een steeds hoger niveau gaan rijden.”

Wie zijn grote voorbeeld is, daarover hoeft Luuk niet lang na te denken. “Max Verstappen. Ik ben fan van hem. Omdat hij Nederlander is en omdat hij snel is.” De snelle leerling van openbare basisschool De Klinker in Oud-Beijerland wil in de voetsporen treden van Verstappen. Want beter dan de Formule 1 wordt het natuurlijk niet voor een coureur. “Formule 1 vind ik echt super.”

Maar eerst zal hij nog flink wat jaartjes karten. Komend jaar komt hij opnieuw uit in de Mini Parilla-klasse. Hem wacht een druk programma, want hij gaat de KNAF Cup rijden, het Benelux-kampioenschap, een aantal clubwedstrijden in Strijen en ook een race in het Europees kampioenschap. Hij zal niets aan het toeval overlaten. “Deze winter ga ik heel veel trainen.” En dan hoopt hij volgend jaar een keer op de hoogste trede van het podium te kunnen staan. “Ik ga er heel erg mijn best voor doen!”

foto’s: Bas Kaligis/RaceXpress.nl