Officiele opening Afasie Trainingscentrum in Puttershoek een feit

Onder grote belangstelling werd gisteren het Afasie Trainingscentrum in Puttershoek officieel geopend. Dit gebeurde na een geslaagde interactie tussen wethouder zorg, Joanne Blaak-van de Lagemaat en zorgrobot Zora. Deze interactie staat symbool voor het weer mogelijk maken van communicatie en dat is in een notendop precies waar dit speciale trainingscentrum voor staat.

Het Afasie Trainingscentrum (ATC) is de enige gespecialiseerde dagbesteding in de Hoeksche Waard voor mensen met een niet-aangeboren communicatiebeperking, waaronder afasie. In het ATC krijgen zij revalidatie en nazorg. Het trainingscentrum startte haar activiteiten in april van dit jaar en is nu dus ook officieel geopend. Iedere dinsdag en donderdag is een groep cliënten aan het trainen. Omdat dit succesvol verloopt en er nieuwe aanmeldingen zijn, is het de bedoeling dat het ATC binnenkort ook op maandagen open gaat. Daarnaast bekijkt het ATC of ook muziektherapie van meerwaarde is voor de cliënten en in hoeverre de zorgrobot hierin een rol krijgt.

 

Dichtbij huis
Voorheen moesten Hoeksche Waarders voor afasietraining naar bijvoorbeeld Rotterdam of Capelle a/d IJssel. Dankzij het trainingscentrum in Puttershoek is het mogelijk om dichtbij huis aan de persoonlijke communicatiedoelen te werken. Dit gebeurt onder begeleiding van een logopedist en activiteitenbegeleidster. Ook andere specialisten zijn daarbij betrokken, zoals een ergotherapeut, CVA-nazorgverpleegkundige en fysiotherapeut.

 

Begeleiding gezin, partner of mantelzorger
Iedere cliënt krijgt een behandelplan specifiek afgestemd op zijn of haar hulpvraag met individuele logopedische behandeling, groepsbehandelingen en -activiteiten. Ook is er aandacht voor het gezin, de partner of mantelzorger. Ook zij hebben vaak behoefte aan advies of begeleiding. Het ATC start binnenkort speciaal voor hen met tweemaandelijkse bijeenkomsten.

 

Foto: Joanne Blaak-van de Lagemaat en zorgrobot Zora, met op de achtergrond Zorgwaard-bestuurder Nico de Pijper.