Leerlingen spelen Verenigde Naties na

Achtste editie MUNO groot succes

Van 19 november tot en met 21 november is op CSG Willem van Oranje weer Model United Nations Oud-Beijerland (MUNO) gehouden. Het evenement wordt georganiseerd door de leerlingen zelf. Samen met leerlingen van het Penta College CSG Jacob van Rietvelt uit Hellevoetsluis gaan de leerlingen in debat over allerlei kwesties waar de VN zich ook mee bezighoudt en dit gaat volledig in het Engels. Elk jaar is er een ander thema, het thema van dit jaar is Global Health & Welfare.

Ook dit jaar doen de tweetalige havo 4- en vwo 4- en 5- klassen weer mee met MUNO. Dit is een van de extra activiteiten bij tweetalig onderwijs. MUNO kan vergeleken worden met de VN op kleinere schaal. Leerlingen krijgen een land aangewezen en een commissie. Elke commissie heeft een eigen onderwerp zoals mensenrechten en veiligheid. Zij krijgen de taak om hier zelf onderzoek naar te doen en vervolgens ook zelf een motie in te dienen. Gedurende drie dagen wordt er druk over gedebatteerd.

Leerlingen in debat over allerlei kwesties waar de VN zich ook mee bezighoudt

Elk jaar wordt er gezocht naar een goed doel dat zo mooi mogelijk aansluit bij het thema van dit jaar, namelijk Global Health & Welfare. Na lang zoeken is de organisatie van MUNO bij Mercy Ships uitgekomen. Dit is een organisatie die zich bezighoudt met het helpen van zieke mensen in arme landen. Dit doen ze door middel van een groot ziekenhuisschip dat 10 maanden op een specifieke plek aanmeert. Al het geld dat wordt opgehaald voor de eindloterij, gaat naar Mercy Ships.

Toch was debatteren niet het enige hoogtepunt van MUNO. Al acht edities lang is er elke woensdag in ‘t Hart een MUNO feest. Gedurende de eerste twee dagen worden daar met veel enthousiasme kaartjes voor gekocht. Dus naast het serieuze debatteren was er ook tijd voor wat ontspanning.