Justitie eist 20 jaar cel en tbs tegen verdachte insulinemoorden

ANP-Insuline

In de rechtszaak over de insulinemoorden eist justitie vrijdag twintig jaar cel en minstens vier jaar tbs tegen de 23-jarige verdachte, Rahiied A. Daarnaast wil justitie dat hij een beroepsverbod van 25 jaar krijgt.

Volgens justitie is Rahiied A. schuldig aan vier moorden en zeven pogingen tot moord door het onterecht inspuiten van insuline bij ouderen, bijna allemaal vrouwen. Dat gebeurde in vier verzorgingstehuizen in Ridderkerk, Rotterdam en Puttershoek. Naast de verdenking van moorden en moordpogingen wordt hij ook verdacht van het stelen van onder meer medicijnen.

De samenvatting van de feiten volgens justitie in alle elf gevallen, gevolgd door een omschrijving van de verdachte en zijn verleden duurde vrijdagochtend uren. Meteen daarop volgde de strafeis.
Lees ook: LIVEBLOG: strafeis tegen Rahiied A. voor insulinemoorden
De verdachte zweeg de afgelopen drie dagen tijdens de behandeling van de zaak. Hij zei alleen, na aandringen van de rechter, dat hij niets met de insulinemoorden te maken heeft.

Als motief gaan de aanklagers vooral uit van een doktersfantasie. De verdachte was een verpleger in opleiding maar wilde graag dokter zijn, met bijbehorend drama, en hij had de behoefte waardering te krijgen, zo volgden de aanklagers de mening van de psychiatrisch deskundigen. Het zou A. er niet om gaan oude zieke mensen uit hun lijden te verlossen.
Lees ook: Rahiied A.: van dokterssetje naar fatale injectie
De meeste slachtoffers waren oud en dementerend en konden daarom niet aangeven dat ze geïnjecteerd waren. De meesten hadden een verklaring om niet te behandelen of reanimeren.

Toen betrokkenen zo ziek werden, dachten behandelaars dat dit mogelijk door andere kwalen werd veroorzaakt. Na het stoppen van de behandeling kwamen enkelen in een terminale situatie, terwijl eenvoudige handelingen levensreddend hadden kunnen zijn, aldus het OM.

Bron: Rijnmond