Cultuurprijzen 2019 uitgereikt

Foto winnaars cultuurprijs 2019

Donderdagavond 21 november vond in Galerie Kunstkijk in Oud-Beijerland de uitreiking van de Rabobank Cultuurprijs 2019 plaats, een tweejaarlijks initiatief van Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden en Stichting Dok-C, Platform voor kunst en cultuur Hoeksche Waard. Dit jaar met een extra element: de uitreiking van de Publieksprijs Cultuur, beschikbaar gesteld door gemeente Hoeksche Waard.

De prijs voor het beste kunstwerk in de categorie kunstenaars tot 21 jaar (€ 500) ging naar ‘Grenzeloos’ van Marit van As.
In de categorie kunstenaars vanaf 21 jaar ging de prijs (€1.000) naar ‘51°48’13.3”N 4°24’36.9”E’ van Pauline van der Wijk. De publieksprijs werd gewonnen door Ankie de Groot-Winkelman (€ 500).

Marit van As-Grenzenloos

De prijzen werden uitgereikt door Eelse Bies (DOK-C), Wim Nobel (Rabobank) en Harry van Waveren, wethouder Cultuur. De winnaars van de Rabobank Cultuurprijs werden bepaald door een vakjury. Deze bestond uit Hans Jansen Manenschijn (cultureel ondernemer), Marleen van Wijngaarden (kunstcurator), Mirjam Bentvelzen (bestuurslid Stichting Podium Goeree-Overflakkee) en Tamara de Groot (fotograaf).

Het thema was ‘Ruimte’
De jury gaf in haar toelichting aan dat dit op verschillende manieren in de werken (beide fotografie) terugkomt. ‘Grenzeloos richt zich, mede door het ontbreken van een lijst en de personen die van elkaar weglopen, naar buiten. Je vraagt je af wat er zich daarbuiten afspeelt, het kan nog alle kanten op.

Pauline van der Wijk – 51°48’13.3”N 4°24’36.9”E

Bij 51°48’13.3”N 4°24’36.9”E voel je je juist genoodzaakt om in te zoomen op het  werk. Een beetje het effect van een sleutelgat: wat gebeurt daar? Beide werken roepen vragen op en dat is de bedoeling van kunst.’

Ankie de Groot-Winkelman kreeg de meeste stemmen van het publiek

Haar werk ‘Warmte in de Ruimte’ leverde ruim 400 van de bijna 2.200 uitgebrachte publieksstemmen op. Voor het uitvoeren van haar concept – ze is textiel kunstenaar/vormgever – is de ruimte die Ankie toegewezen krijgt van belang. Ze gebruikt de ruimte namelijk om daar haar concept uit te werken. Ze gebruikt het thema dus letterlijk. Ze zegt daarover: ‘Toen ik de locatie en de plaats van mijn kunstwerk wist ben ik ter plekke aan het werk gegaan. Wat doet de ruimte met mij, hoe voelt het, wat komt er bij me op. ‘

“Onze Ankie is toch maar mooi de winnaar van de publieksprijs van de Rabo Cultuurprijs 2019!!!”

Inwoners konden hun stem uitbrengen op 1 van de 25 deelnemende kunstwerken

Dat was mogelijk via de gemeentelijke website of door het invullen van een stemformulier in de galerie. Met de publieksprijs wil de gemeente kunst en cultuur onder een breder publiek stimuleren.