Anita Ontmoet….

Als kleine jongen was hij vaak te vinden in de tuin, planten en bloemen bestuderend. Hij kende de meeste van naam. Naderhand werd ook de keuken zijn domein! Bakken, dat deed hij graag! Hij wist van zijn hobby’s zijn beroep te maken!

Aan zijn keukentafel werd ik zeer gastvrij ontvangen. Koffie, gebak en bonbons sierde mijn uitzicht met daarachter groen werkmateriaal.

We raakten in gesprek!

Zeer gedreven en gepassioneerd vertelt Johan Kaashoek over zijn passie en zijn affiniteit met biologische producten.


’’ EN ZO ONTSTOND MIJN BEDRIJF”

“Als kind wilde ik hovenier worden. Ik had iets met bloemen en planten. Dat is ineens van de één op andere dag omgeslagen. Ik zag een televisieprogramma waarin een banketbakker aan het werk was en wist het meteen: dit is wat ik wil! Ik volgde hierin een opleiding en ging aan de slag. Ik heb bij diverse banketbakkerijen gewerkt! Een aantal jaren geleden ben ik voor mijzelf begonnen.

Ik wilde én bakken én mijn kennis van bloemen en planten samen laten gaan! En zo ontstond mijn bedrijf “www.flowersencakes.nl”. Ik lever gebak, taarten, cupcakes etc. en de meest uiteenlopende bloemstukken op bestelling. Ik begon met het maken van aparte bloemstukken, net even iets anders dan regulier. Naderhand gebruikte ik de bloemen ook voor taarten. Ik verwerk biologische onbespoten bloemen op bijvoorbeeld bruidstaarten in plaats van de welbekende bloemen van suiker en marsepein. Natuurlijk lever ik deze wel als daar vraag naar is. De bloemen van marsepeinen besteed ik dan uit. Die haal ik bij een bedrijf welke daar in is gespecialiseerd. Het is voor mij niet rendabel om deze zelf te maken. Het kost mij, als eenmansbedrijf, teveel tijd.

De combinatie is zo leuk: met regelmaat lever ik op een bruiloft de bruidstaart, de corsages en bloemstukken. Ik gebruik zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Nep in een bloem- en/ of kerststuk, vind ik niet mooi! Puurheid van de natuur is waar ik graag mee werk en prachtig vind. Dit geldt ook voor het gebak. Hierin gebruik ik geen conserveringsmiddelen en kleurstoffen.

Ik probeer alles te maken wat een banketbakker niet in zijn winkel heeft. Het aantal bakkerijen is de laatste 20 jaar gehalveerd. Je vindt steeds meer in de supermarkten. Er is meer en meer vraag naar natuurlijke producten. En die probeer ik te leveren. Zo gebruik ik ook eetbare bloemen in mijn gebak en werk ik met streekproducten zoals bijvoorbeeld de weideboter uit de Hoeksche Waard.


’’MINDER SUIKER’’

Ik maak bijvoorbeeld hazelnootgebakjes zoals deze behoren te zijn. De meeste bakkers kopen het schuim in. Ik maak deze zelf . Ik vul deze met een speciaal door mij bedachte vulling. Ook de slagroom die er bovenop zit, is met veel minder suiker.

Er is al een geruime tijd een nieuwe lichting aan de gang wat betreft themataarten. Denk bijvoorbeeld aan de poppetjes etc.van m&m”s of ballonnen op taarten etc. Ook de dripcakes doen goed aftrek. Een rage momenteel. Ik probeer zoveel mogelijk het gebak op een authentieke wijze te maken.
Tegenwoordig zijn de taarten 30 cm. hoog. Ik maak ze iets lager zodat ze nog op een gebakbordje passen na het aansnijden. Persoonlijk vind ik dit mooier. Alhoewel suiker een smaakmaker is in het gebak, gebruik ik dit veel minder. Ik merk dat men dat zeer waardeert. Aardbeien, kersen en frambozenbaverois voor de vulling in de taart maak ik van verse vruchten. In tegenstelling tot wat de meeste banketbakkers doen, gebruik in geen smaakversterkers. Hiervoor werk ik met citroen. Men kan kiezen welke verse vulling men in een taart verwerkt wil hebben. Ook speel ik in op de vraag naar lactose-, gluten- en suikervrij gebak. Ik merk dat dit steeds meer aan de orde is. Ook maak ik vlaaien en cupcakes.

Ik heb ook een HCCP-certificaat behaald. Dit staat voor hygiëne in de werkruimte. Een van de belangrijkste items in een keuken. Zeker gezien de vele voedselintoleranties die er zijn. Neem nou bijvoorbeeld de mobiel of tablet. Een van de grootste bronnen van bacteriën. De meeste mensen hebben daar geen weet van. Ga maar eens na hoe vaak je je mobiel/ tablet aanraakt, en vraag je maar eens af waar je met je handen daarvoor aan hebt gezeten. Bij het gebruik van mijn tablet in mijn keuken ben ik heel alert. Het is steeds maar weer opnieuw ontsmetten en ontsmetten.

’’ONLANGS HEB IK EEN NIEUWE TRUFFEL UITGEDACHT’

Ja en dan de bonbons!

“Ook dat is een passie geworden. Ik ben een cursus gaan volgen en ben ermee aan de slag gegaan! Ik gebruik pure chocolade! Erg leuk om mijn creativiteit wat betreft smaakbeleving hierop uit te werken. Onlangs heb ik een speciale chocoladetruffel uitgedacht. Een slagroomtruffel zonder conserveringsmiddelen bewerkt met likeur 43! En dat het een succes is, blijkt uit het feit dat de bestellingen binnenstromen. Ook hierin gebruik ik geen conserveringsmiddelen wat betekent dat het wat minder lang houdbaar is.
En zo verzin ik steeds iets nieuws. Ik zit nooit stil, mijn hoofd is nooit stil, en in mijn bedrijfsruimte is het nooit stil, mijn enthousiasme in het onderscheiden van de ander viert hoogtij.
Ik schrijf alles op, en geloof me ik heb nog een behoorlijke lijst van combinaties wat betreft het maken van gebak en chocolaterie die ik uit wil gaan proberen. Zo heb ik verleden jaar kleine gevulde hartige oliebolletjes gemaakt. En met welke lekkernij dit jaar gaat eindigen? Dat is nog een vraag. Eerst maar even richten op de kerst. Op dit moment ben ik bezig met het maken van een originele Engelse kerstcake! Wat het gaat worden verklap ik nog even niet, dat de binnenkant net even iets anders is, is een feit!. Het is binnenkort te zien op mijn FB site.
18 december sta ik op de biologische markt in Westmaas met een aantal van mijn producten! Ik kijk er naar uit!”

IK HEB HET LEUKSTE BEROEP WAT ER IS!

Mijn grote voorbeeld op aarde is: “poeh dat is lastig, daar denk ik nooit zo over na. Voor mij zijn dat personen die met passie over hun werk vertellen, dan denk ik aan Robert van Beckhoven van Heel Holland Bakt.”

Als je de wereld zou kunnen veranderen wat zou dat dan zijn: “ik zou de mensheid bijbrengen niet gelijk een oordeel te hebben over de ander. Weet je: achter elk verhaal zit wel weer een ander verhaal”.

Ben je een gelukkig mens?: ” tja, wat is geluk? Ik ben gezond, ik heb geweldige vrienden om mij heen. Ik heb het niet gemakkelijk gehad in mijn leven. Dat heeft me ook iets opgeleverd. Namelijk, dat ik kan genieten van kleine mooie momenten om mij heen.
Klanten die blij zijn met mijn gebak, dat ik reacties krijg over de geweldige taart, dat ik een traan in iemands ogen zie van blijheid ten aanzien van de bruidstaart die ik geleverd heb. Iemand die ontroerd is vanwege het een rouwstuk dat door mij is gemaakt, of zomaar even een dagje uit, naar een stad in Nederland.
Ja, dan voel ik me wel speciaal, misschien heet dat wel ‘Geluk’ “.


Ik dank Johan voor zijn gastvrijheid, zijn openheid en zijn lekkernijen die ik cadeau kreeg.

Anita

Meer  ‘Anita Ontmoet..’ . vind je hier.

 

 

[catlink volgende=”Volgende column van Anita” vorige=”Vorige column van Anita”]