Snoei gemeentelijke bomen

U heeft ze misschien al aan het werk gezien: mannen die vanuit een hoogwerker de gemeentelijke bomen snoeien. Op dit moment zijn ze aan het werk in de dorpen in het westelijk gedeelte van de Hoeksche Waard (voormalig Korendijk) en in Oud-Beijerland. Later dit najaar zijn ook de bomen in de dorpen van de voormalige gemeente Binnenmaas aan de beurt. Maar waarom is het zo belangrijk dat dit gebeurt?

Als boomeigenaar is de gemeente Hoeksche Waard verplicht om de bomen regelmatig te controleren op veiligheid

Ze hebben hierin een zogenaamde ‘zorgplicht’. De resultaten leggen ze vast in een beheersysteem. Bij een boomcontrole wordt er gekeken of er aan de buitenkant zichtbare gebreken zichtbaar zijn, zoals dood hout. Ook wordt er gekeken naar tekenen aan de boom die kunnen wijzen op een gebrek wat (nog) niet zichtbaar is. Dat de gemeente dat in deze periode doet, heeft een reden. Zolang het blad nog aan de boom zit, vallen dode takken goed op. Deze worden dan verwijderd voordat ze met een herfststorm naar beneden komen en mogelijk schade aanrichten. Bij bomen die langs een weg staan wordt gekeken of de takken niet de doorrijhoogte voor voertuigen belemmeren.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven

De boomveiligheidscontroles worden uitgevoerd door gecertificeerde boomveiligheidscontroleurs. Het snoeien gebeurt met behulp van een hoogwerker door bedrijven die gespecialiseerd zijn in boomverzorging.