Oud-Beijerland verkozen tot 2e Roparunstad van het jaar!

Suggesties voor besteding van de prijs zijn welkom

Zaterdag 12 oktober was de jaarlijkse Goede Doelenavond van de Roparun die dit keer werd gehouden in het Wereldmuseum in Rotterdam. Diverse goede doelen die gesteund worden door stichting Roparun kregen de gelegenheid om zich te presenteren en als spannend sluitstuk werden de Roparunsteden van 2019 bekend gemaakt. Het doorkomstcomité Oud-Beijerland was ook weer uitgenodigd. De verrassing was groot toen bekend werd gemaakt dat op de route vanuit Parijs, Oud-Beijerland als tweede is geëindigd. Deze tweede prijs bedraagt € 22.500,–. Dit bedrag moet besteed worden aan (plaatselijke) initiatieven die passen bij de doelstellingen van de Roparun, steun aan palliatieve zorg voor mensen met kanker.

“We zijn ontzettend blij dat we deze prijs gewonnen hebben; het is een hele mooie blijk van waardering door de teams voor wat wij allemaal voor hen organiseren tijdens de Doorkomst. Daarnaast voelt het als een eer dat de jury van de Roparun kennelijk ook zeer positief is over onze activiteiten en faciliteiten. Maar wat mogelijk nog mooier is, dat we nu met dit bedrag weer iets mogen terug geven aan mensen met kanker uit onze directe omgeving. Graag ontvangen we suggesties hiervoor vanuit de gemeenschap van Oud-Beijerland of de rest van de Hoeksche Waard.”

Namens het Doorkomstcomité Oud-Beijerland waren Jan Hakvoort en Cobi Crucq aanwezig en namens de gemeente Hoeksche Waard wethouder Harry van Waveren. Gezamenlijk namen zij vol trots de cheque in ontvangst. “Het is echt zo bijzonder om deze prijs te krijgen, want zowel Zele als Ossendrecht zijn echte carnavalssteden en die ervaring hebben we in Oud-Beijerland niet.”

Het Doorkomstcomité bedankt alle teams die op Oud-Beijerland hebben gestemd, de jury voor hun positieve beoordeling en bovenal alle mensen die hebben meegewerkt om er een prachtige doorkomst van te maken.

Tweede keer een 2e prijs

De Roparun kwam dit jaar voor de 11e keer door Oud-Beijerland en het is voor de 6e keer dat het Doorkomst comité Roparun Oud-Beijerland een prijs in ontvangst mocht nemen.

In 2013 begon het met een aanmoedigingsprijs van € 10.000,– en in 2015 een troostprijs van € 10.000,–.

In 2016 mocht het Doorkomst comité Roparun Oud-Beijerland ook al de tweede prijs in ontvangst nemen; het betrof toen een bedrag van € 25.000,– en dat is toen volledig geschonken aan de Stichting Ambulance Wens. In 2017 en 2018 kwam de 3e prijs naar Oud-Beijerland, beide keren een bedrag van € 12.500,–.

Vele goede doelen heeft het Doorkomst comité al mogen verblijden met een mooi bedrag.

Zo mocht het Hospice Hoeksche Waard al een paar keer iets aanschaffen dankzij deze prijs en heeft de Keppie Company uit Oud-Beijerland een prachtige kinderlijn kunnen ontwikkelen voor de Keppies. De Stichting Geven om Jong Leven en Look Good Feel Better vielen ook al een keer in de prijzen.

In 2018 is het volledige bedrag geschonken aan de Stichting Droomdag, een organisatie die een droomdag organiseert voor jonge gezinnen waarvan een ouder ernstig of langdurig ziek is. Het bedrag blijft gereserveerd voor gezinnen uit de Hoeksche Waard. Een aantal gezinnen uit Oud-Beijerland gaat dankzij dit bedrag binnenkort een schitterende droomdag beleven en herinneringen maken voor het leven.

Ruim 220 Roparun teams uit Nederland, Belgie en Frankrijk kwamen op 2e Pinksterdag uit Parijs door Oud-Beijerland op weg naar de finish in Rotterdam. Het grootse onthaal begint altijd al op de Kwakscheweg; bij de locatie van de Schep Groep wordt in samenwerking met de Brandweer Oud-Beijerland breed uitgepakt; vervolgens zijn er in het centrum vele festiviteiten. Alle teams worden hier persoonlijk welkom geheten door speaker Ruud van der Heijden; hun teamnummer, naam van het team en soms ook wetenswaardigheden of bijzonderheden van de teams schallen door het dorp.

Dit geeft de teams een enorme boost, je ziet ze als het ware opveren.

Nieuw was dit jaar het ontvangstmoment op de promenade van de Scheepmakershaven, mede mogelijk gemaakt door Soffree on Fiftyfour en Van Speyck.

Vele bewoners langs de route versieren inmiddels ook spontaan een deel van hun straat of staan met bekertjes water langs de route.

Ook nieuw was dit jaar het Uitzwaaimoment vlak voordat alle teams Oud-Beijerland achter zich lieten. Bloem- en Groenprojecten hadden ook groots uitgepakt in samenwerking met diverse andere bedrijven het De Bosschen.

Winnende Doorkomsten 2019

De winnende gemeente op de route Parijs is Zele.

Zij gingen met een bedrag van € 45.000,– naar huis; de derde plaats is voor Ossendrecht, goed voor een bedrag van € 12.500,–. Daarnaast was er ook een aanmoedigingsprijs voor de gemeente Antwerpen; zij ontvingen een cheque ter waarde van € 7.500,–

Op de route Hamburg eindigde Ede op de eerste plaats, Almelo op de tweede plaats en Zuthpen als derde. Op deze route kreeg de gemeente Lienden de aanmoedigingsprijs.

Roparun 2020

In 2020 start de Roparun op zaterdag 30 mei in Parijs en Bremen. Op maandag 1 juni, tweede Pinksterdag, komen ze vanuit Parijs weer door Oud-Beijerland.

Suggesties voor besteding van de gewonnen prijs kunnen worden gestuurd naar doorkomst@roparunoudbeijerland.nl of u kunt contact opnemen met Cobi Crucq, tel. 0612200685