Molen De Lelie glorieuze winnaar van de BankGiro Loterij Molenprijs 2019!

Molen De Lelie in Puttershoek heeft de BankGiro Loterij Molenprijs 2019 gewonnen. De Hollandsche Molen maakte dit bekend tijdens de jaarlijkse Molencontactdag die op 9 oktober plaatsvond in ‘s-Hertogenbosch. De Lelie verzamelde 10.762 stemmen en won hiermee de hoofdprijs van 75.000 euro. Met dit geld gaat eigenaar Stichting Molens Hoeksche Waard de kelder en de machinekamer van de molen omtoveren in educatieve expositieruimten. Hierin worden de verhalen verteld over de historische stoommachine die er ooit stond, maar vooral ook over de mensen die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten ondergedoken.

Omroep Hoeksche Waard besteedt in haar radioprogramma Hoeksche Waard Live Weekend (vrijdag 11 oktober van 19-21 uur ) uitgebreid aandacht aan de molen. Molenaar Jesse in ‘t Veld zal dan te gast zijn.

Vrijwillige molenaar Jesse in ’t Veld was dolblij: “Dit is de dag van mijn leven!” En Jan Booden voorziiter van Stichting Molens Hoeksche Waard, eigenaar van De Lelie, voegde daaraan toe: “We hebben er keihard voor gewerkt. Ik ben ontzaglijk blij dat we dit voor elkaar hebben gekregen. We gaan morgen aan de slag.”

Totaal aantal stemmen 26.252
In totaal werden (in de stemperiode van drie weken) in september 26.252  stemmen uitgebracht. De Lelie was het meest succesvol in het stemmen werven. De twee andere genomineerden krijgen één euro voor elke ontvangen stem. Dat betekent dat molen De Vrijheid in Beesd 9.141 euro en De Ster in Rotterdam 6.353 euro voor hun projecten mee naar huis nemen.

Reguliere bijdragen
Tijdens dit jaarlijkse evenement werden ook de reguliere bijdragen uit het Molenfonds bekendgemaakt. In 2018/2019 ontvingen 28 restauratie/groot onderhoud projecten in totaal 750.000 euro uit dit fonds.

Over het Molenfonds en de BankGiro Loterij Molenprijs
Met het Molenfonds legt vereniging De Hollandsche Molen een structurele financieringsbasis voor restauraties en onderhoud van de Nederlandse molens. Het fonds wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, die zich ook heeft verbonden aan de BankGiro Loterij Molenprijs, één van de publieksacties binnen het Molenfonds. De BankGiro Loterij Molenprijs is in 2011 in het leven geroepen. Met deze prijs laten beide organisaties zien dat molens een onmisbaar en belangrijk onderdeel zijn van het Nederlands cultureel erfgoed. De prijs stelt molens in staat een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan.