Wethouder Hoeksche Waard is een Toffe Peer

Ondernemers laten kinderen buiten genieten

Op vrijdagochtend 20 september plukte Paul Boogaard, wethouder van de Gemeente Hoeksche Waard, op De Peerdegaerdt de eerste Toffe Peer en opende daarmee de Toffe Peren Clubdag. Deze club zorgt ervoor dat kinderen – veelal uit versteende wijken – op avontuur mogen gaan en kunnen leren over de natuur op het landgoed.

De Toffe Peren Club is opgezet voor kinderen die weinig buiten in het groen zijn. In de club zorgen organisaties er met een financiële bijdrage voor dat een schoolklas op avontuur kan gaan op het landgoed. Hèlen Sturm van De Peerdegaerdt, vertelt over de club: “Een bedrijf kan kiezen om een ‘Leerpeer’, een ‘Avonturenpeer’ of een ‘Schoolreispeer’ te geven aan een schoolklas. Inmiddels zijn 200 kinderen bij ons langs geweest en kunnen nog 300 kinderen komen. We hopen dat voor nog 500 kinderen zich Toffe Peren melden, zodat in totaal 1.000 kinderen buiten kunnen genieten”.

Eerste Toffe Peer
Tijdens de Eerste Toffe Peren Clubdag klom Paul Boogaard, wethouder van de Gemeente Hoeksche Waard, energiek de boom in. Hij plukte de eerste ‘Toffe Peer’ uit een 100-jaar oude hoogstamperenboom die door de kinderen vol waren gehangen met hun wensen voor de natuur. Eenmaal weer veilig op de grond deed hij een mooie aankondiging. “De Hoeksche Waard is erg verheugd met de oprichting van de Toffe Peren Club en sluit zich ook graag aan door kinderen uit versteende wijken in Rijnmond naar De Peerdegaerdt te laten komen”. Een mooi gebaar.

Goed voor de natuur zorgen
Rond de honderd kinderen volgden tijdens de clubdag allerlei actieve workshops rondom het thema oogst. Van zelf fruit plukken uit de hoogstamboomgaard, met de hand peren en appels versappen voor een heerlijk sapje, gezonde smoothies maken met groentes uit de moestuin tot het maken van een insectenhotel met afvalhout. Als dank lieten de kinderen hun wensen, vragen en tips voor de natuur achter, zoals ‘geen vuur in het bos, anders zijn dieren de klos’, ‘waarom moet water in een flesje’ en ‘kappen met kappen’.

Toenemend animo
Scholen reageren enthousiast op het nieuwe initiatief uit de Hoeksche Waard. Bijna elke school wil graag dat kinderen vaker buiten zijn, maar hebben meestal onvoldoende budget om dit te realiseren. Sturm ziet tegelijkertijd een toenemende maatschappelijke betrokkenheid van steeds meer organisaties. “Door hun lidmaatschap geven ze aan kinderen én de natuur belangrijk te vinden, kortom, de toekomst van onze aarde.” In 2019 zijn de Provincie Zuid-Holland, de Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden en Van der Sijde Hout ambassadeur van De Toffe Peren Club. “Steeds meer organisaties sluiten zich aan, deze week bijvoorbeeld nog de OHW en het is natuurlijk fantastisch om zojuist te horen dat de gemeente Hoeksche Waard ook lid wordt. Uiteraard gunnen we nog meer kinderen een avontuurlijke dag op ons landgoed, daarom zijn we hard op zoek naar meer Toffe Peren,” vervolgt Sturm. Meer informatie over De Toffe Peren Club is te vinden op www.detoffeperenclub.nl.