Robert Zandvliet maakt 50 meter lange wandschildering in Dordrechts Museum

|24 september-16 februari 2020| Dordrecht – Kunstenaar Robert Zandvliet (Terband, 1970) begint op 24 september aan de 50 meter lange muurschildering, Aan ’t Groothoofd. Een panoramische waterreflectie waarin de tijd verstrijkt van ochtendgloren tot schemerdonker. Zandvliet heeft twee jaar lang onderzoek en voorstudie gedaan ter voorbereiding op dit kunstwerk van formaat. Dit proces is te zien in de bijbehorende expositie: Dawn to Dusk.

Sinds Zandvliet de opdracht kreeg om de lange wand naast het museumrestaurant te beschilderen, is hij op zoek gegaan naar manieren om de vorm van de gebogen muur een functie te geven in het ontwerp.

Zandvliet heeft zich laten inspireren door het Panorama Mesdag en andere werken die ‘in het rond’ geschilderd zijn. Zijn wandschildering werkt als een omgekeerd panorama waar Zandvliet speelt met het verloop van tijd, licht en kleur.

Doordat er veel schilderijen uit de collectie van het Dordrechts Museum te maken hebben met het Groothoofd, heeft Zandvliet deze plek als uitgangspunt gebruikt voor zijn muurschildering. De titel Aan ‘t Groothoofd past bij het idee van water en mijmeren. Dat gevoel van eindeloos over het water kijken wilde Zandvliet weer terug brengen naar het museum.

Directeur Peter Schoon is erg ingenomen dat Zandvliet deze week begint aan zijn muurschildering: “Fantastisch dat wij dit imposante werk van zo’n belangrijke Nederlandse kunstenaar er bij krijgen. Deze muurschildering is een mooie aanvulling op de werken van Zandvliet die ons museum al rijk is. Het past goed bij ons karakter, onze identiteit. Wij zijn vol van schilderkunst”.

Expositie

Tegelijkertijd met de start van de muurschildering opent de bijbehorende expositie Dawn to Dusk. In de expositie zijn schilderijen te zien van onder andere Fernhout, Jongkind en Gabriël. Werken uit de museumcollectie die belangrijk zijn geweest in Zandvliets onderzoek. Ook hangen er voorstudies en schetsen op zaal die Zandvliet geleid hebben naar het ontwerp. Het uiteindelijke resultaat kan eind oktober aanschouwd worden.

 Praktisch

De expositie is van 24 september tot 16 februari 2020 te zien in het Dordrechts Museum.