Rijnmond blikt na halve eeuw terug op Europa Cup-zege Feyenoord

De komende tijd blikt Rijnmond terug op het vijftigjarig jubileum van de Europa Cup I-winst van Feyenoord. Als eerste Nederlandse club won Feyenoord de competitie die nu de Champions League wordt genoemd. Exact vijftig jaar na de speeldata, schenkt Rijnmond aandacht aan alle gespeelde wedstrijden, zowel thuis als uit, op tv, radio en online.

Wedstrijdschema
Vanaf 17 september staat Rijnmond op de speeldagen van vijftig jaar geleden stil bij deze historische voetbalgebeurtenis. Het wedstrijdschema zag er toen als volgt uit:

·        17 september 1969 Feyenoord – KR Reykjavik 12-2.
·        30 september 1969 Feyenoord – KR Reykjavik 4-0
(beide duels in de Kuip gespeeld)

·        12 november 1969 AC Milan – Feyenoord 1-0
·        26 november 1969 Feyenoord – AC Milan 2-0

·        4 maart 1970 Vorwärts Berlin – Feyenoord 1-0
·        18 maart 1970 Feyenoord – Vorwärts Berlin 2-0

·        1 april 1970 Legia Warschau – Feyenoord 0-0
·        15 april 1970 Feyenoord – Legia Warschau 2-0

·        6 mei 1970 Feyenoord – Celtic 2-1
·        7 mei 1970 huldiging op de Coolsingel

Rijnmond trapt af met de eerste wedstrijd van het toernooi, waarin Feyenoord thuis tegen het IJslandse KR Reykjavik speelde in 1969. Het duel eindigde in een monsterzege van 12-2 in De Kuip. Ze blikken terug op die historische wedstrijd met Piet Romeijn, de maker van het tweede doelpunt.

Op deze manier schenkt Rijnmond aandacht aan alle wedstrijden van de succesvolle Europese campagne van Feyenoord in het seizoen 1969-1970. Hierbij staat telkens een speler van de succesvolle ploeg van toen centraal. Op 6 mei 2020 eindigt de serie precies vijftig jaar na de dag waarop Feyenoord in Milaan het Schotse Celtic FC met 2-1 versloeg.

Samenwerking
Rijnmond maakt dit project in samenwerking met Robert van Brandwijk. Hij is schrijver, was voorheen hoofdredacteur van Metro en is op dit moment adviseur bij Rijnmond. Hij werkt aan een boek over het historische seizoen van Feyenoord. Verhalen en anekdotes van zijn hand zullen op de website van Rijnmond verschijnen.