‘Nooit meer heen en weer’ brengt historie veerdienst ‘s-Gravendeel-Wieldrecht in beeld

Groot feest was het in ‘s-Gravendeel in 1929: De ‘nieuwe’ veerpont tussen ‘s-Gravendeel en Wieldrecht stak in aanwezigheid van alle hoogwaardigheidsbekleders voor de eerste keer de Dordtse Kil over. Met de komst van deze voor die tijd ‘moderne’ pont nam men afscheid van het kleine stoomschip Veerdienst 3, dat met behulp van een ponton bijna 20 jaar de veerdienst had onderhouden. Het is dit jaar dus exact 90 jaar geleden dat er een ‘echte’ veerpont ging varen tussen ‘s-Gravendeel en Wieldrecht/Dordrecht.

Alle reden voor Arie Pieters, auteur en samensteller van het boekje ‘Nooit meer heen en weer’ om daar even bij stil te staan: ‘Het is niet alleen 90 jaar geleden dat het veer bij ‘s-Gravendeel gemoderniseerd werd, zo ongemerkt zijn mensen van mijn generatie, die rond de 55 jaar zijn, ook de laatste die nog zelfstandig met de veerpont zijn mee geweest als scholier. Het is namelijk ook alweer 42 jaar geleden dat we in 1977 definitief afscheid namen van ‘de pont’. Mensen die jonger zijn als 55 jaar hebben alleen nog herinneringen uit hun kindertijd aan ‘de pont’. Ze zaten misschien achterop de fiets bij hun vader of moeder, in de auto van hun ouders of grootouders of gingen met de RTM bus naar Dordrecht om daar met hun ouders naar de winkels te gaan, maar later, als scholier maakten ze gebruik van de Kiltunnel.’

 

Patat bij Cor
In ‘Nooit meer heen en weer’ is het vooral herinneringen ophalen voor de 55 plus generatie. Bijna legendarisch was bij de scholieren de patatkraam van Cor Kwakernaat aan ‘s-Gravendeelse zijde van het veer. ‘Nog even een patatje halen bij ‘Correchie’, was iets wat je dagelijks kon horen in de jaren zestig en zeventig. Maar ook kijken naar die zwaar beladen truck, die moeite had om de pont af te komen bij erg laag water. En de oudere generatie ging eerst nog met de bussen van de gemeente Dordrecht naar ‘de stad’. Pas einde jaren zestig namen de bekende rode en later gele RTM bussen die rit over. Maar in het boekje wordt ook nog stil gestaan bij die feestelijke periode uit de tijd van onze groot- en overgrootouders, toen die eerste ‘echte’ pont ging varen. En ook de ouwe, trouwe Veerdienst 3 komt nog even ‘voorbij’.

 

Bij de lokale boekwinkels
‘Nooit meer heen en weer’ (Het veer ‘s-Gravendeel-Wieldrecht in de 20e eeuw) bevat 60 zwart-wit foto’s en is 86 pagina’s dik. ISBN: 9789463866156, prijs €14,00. Het is beschikbaar via de reguliere boekhandel vanaf 26 of 27 september, maar bestellen/reserveren bij b.v. ‘Bij Arie lees, schrijf & kadoshop’, Bruna v. d. Hoek of Boekhandel Schouten kan al sinds 23 september. Voor wie buiten de regio woont, online bestellen is ook altijd mogelijk via de webwinkel van het Self Publishing Platform Mijnbestseller.nl: https://www.mijnbestseller.nl